Logo
  • Nieuws
  • 20 mei 2009
  • Hans Moltmaker

Ernstig wangedrag niet voldoende voor ontslag

Een chauffeur werd ontslagen nadat hij de bedrijfsregels meermalen overtrad. Hij verweert zich met het argument dat hij geen weet had van de sancties en daarom niet ontslagen had mogen worden. De rechter was het met deze redenering eens.

Beeld Ernstig wangedrag niet voldoende voor ontslag

De chauffeur werd betrapt op de inname van alcohol tijdens het werk, het aannemen van goederen van klanten, het urineren langs de weg en het weggooien van afval in de berm. De werkgever heeft een ‘zero tolerance’ beleid als het gaat om dit soort overtredingen van de bedrijfsregels en wil de werknemer ontslaan. De werknemer is het er niet mee eens en zegt dat hij niet op de hoogte was van het sanctiebeleid en daarom niet de laan uitgestuurd mag worden. De kantonrechter geeft hem gelijk.

 

Duidelijke sancties

Uit deze uitspraak blijkt nog maar weer eens dat een werkgever erg veel moet doen voordat hij iemand op grond van -overduidelijk- wangedrag mag ontslaan. Hoewel de kantonrechter erkent dat het gedrag afkeurenswaardig is, vindt hij ook dat de werkgever het sanctiebeleid onvoldoende aan de werknemer duidelijk heeft gemaakt. Duidelijke regels alleen zijn dus onvoldoende om een werknemer hieraan te kunnen houden. De werknemer moet met het beleid bekend worden gemaakt en moet om de zoveel tijd opnieuw op de regels worden gewezen. Hierbij hoort ook een overzicht van sancties als de regels worden overtreden. Verder is het van groot belang om ervoor te zorgen dat als er overtredingen van de regels plaatsvinden deze consequent worden behandeld.

 

Tip

Voor het kunnen handhaven van een sanctiebeleid is het noodzakelijk dat er goede duidelijke regels zijn die regelmatig -en bewijsbaar- kenbaar worden gemaakt. Verder moet er bij het opleggen van de sanctie een zeer consistent beleid worden gevoerd.

 

Kantonrechter Bergen op Zoom, 10 december 2008, 514373 AZ VERZ 08-257

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.