Logo
  • Nieuws
  • 24 mei 2011
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Eén slok wijn tijdens werktijd is geen alcoholmisbruik

Een werknemer is ruim 22 jaar zonder incidenten aan het werk bij een installatiebureau. Als de man verdacht wordt van het nuttigen van alcohol tijdens werktijd wordt hij op staande voet ontslagen.

Beeld Eén slok wijn tijdens werktijd is geen alcoholmisbruik

De werknemer heeft in 2007 ruim 10 maanden rijontzegging gekregen vanwege rijden onder invloed. Als gevolg van persoonlijke en psychische problemen is de werknemer van februari 2008 tot en met juni 2009 arbeidsongeschikt geweest. In 2008 heeft werknemer zich vrijwillig op laten nemen om zich voor zijn alcoholprobleem te laten behandelen.

 

Ontslag op staande voet bij verdenking

Op 16 februari 2010 wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Tijdens werktijd rook de werknemer naar alcohol en bleek hij rode wijn bij zich te hebben in een waterfles. Een collega zou hebben gezien dat de werknemer rode wijn gedronken heeft. De werknemer ontkent dit. Hij zou water gedronken hebben uit een andere waterfles. De rode wijn was ter ontspanning bedoeld tijdens de terugreis met het openbare vervoer naar huis.

 

Waarschuwing

In hoger beroep beslist het Hof Den Haag dat zelfs als de werknemer op de werkvloer één slok wijn genomen zou hebben, volstaan had moeten worden met een waarschuwing. De werknemer was niet dronken en van een gevaarlijke situatie of van schade is niets gebleken. Van alcoholmisbruik – dat door de werkgever niet wordt getolereerd volgens het personeelshandboek – was ook geen sprake in geval van één slok wijn. Een laatste waarschuwing lag voor de hand ook gezien de ruim 22 jaar zonder incidenten.

 

Hof Den Haag, 19 april 2011, LJN: BQ3035

 

Tip

Bij het overwegen van een ontslag op staande voet moeten de persoonlijke omstandigheden worden meegewogen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.