Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2008
  • Arzu Kokeng

Donner verruimt deadline WTV-regeling

Minister Donner gaat de deadline voor de bijzondere regeling voor werktijdverkorting (WTV) verruimen van nu uiterlijk 31 december tot 'één à twee weken daarna'. Hij dient morgenmiddag zijn voorstel daartoe in. Zo meldt het Financieele Dagblad.

Beeld Donner verruimt deadline WTV-regeling

Uit zijn gesprekken met het bedrijfsleven blijkt dat veel ondernemingen die in aanmerking willen komen voor de WTV pas in de loop van december voldoen aan de eis van 30 procent omzetderving als gevolg van de kredietcrisis.

 

Tijdelijke WW aanvragen

De minister is niet van plan extra geld ter beschikking te stellen voor de WTV-regeling, omdat er tot nu toe slechts mondjesmaat van de regeling gebruik wordt gemaakt. In november maakte Donner euro 200 miljoen euro vrij voor de WTV. Werkgevers kunnen daarmee tijdelijke WW aanvragen voor in totaal 20.000 voltijdbanen, ofwel 760.000 uur aan WTV. Op 12 december was bijna 10 procent ervan (ruim 73.000 uur aan WTV) gehonoreerd.

 

Vorige week pleitten de sociale partners voor een verruiming van de aanvraagtermijn voor WTV tot 1 april. Volgens Donner is WTV een noodmaatregel voor onvoorziene, acute vraaguitval bij gezonde bedrijven die op een spoedig herstel rekenen. Bedrijven die pas later in 2009 in moeilijkheden raken, kunnen daarop anticiperen.

 

Downloaden

U kunt hieronder de formulieren/bijzondere beleidsregels 2008 downloaden:

  1. formulier voor de aanvraag van de bijzondere werktijdverkorting (Bijlage 1 als bedoeld in artikel 2, derde lid, van de Bijzondere beleidsregels ontheffing verbod op werktijdverkorting 2008) (Pdf)
  2. accountantsverklaring (Bijlage 2 als bedoeld in artikel 2, vierde lid, van de Bijzondere beleidsregels ontheffing verbod op werktijdverkorting 2008) (Word) (Pdf)
  3. verklaring werkgever en werknemersvertegenwoordiging (Bijlage 3 als bedoeld in artikel 3, vierde lid, van de Bijzondere beleidsregels ontheffing verbod op werktijdverkorting 2008) (Pdf)
  4. aanvraagformulier WW (Word) (Pdf)
  5. toelichting aanvraagformulier WW (Pdf)
  6. Bijzondere beleidsregels ontheffing verbod op werktijdverkorting 2008 (Pdf)

U vindt deze formulieren ook op de website van het UWV.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.