Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2009
  • Erik de Groot

Dit gaat veranderen in het nieuwe jaar

Per 1 januari 2010 gaan er een aantal regelingen binnen Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de schop. Het ministerie van SZW heeft een aantal regelingen gewijzigd. Zo zal onder meer de vernieuwde wet Wajong per 1 januari 2010 ingevoerd worden.

Beeld Dit gaat veranderen in het nieuwe jaar

Het nettoloon daalt in 2010 bij lagere inkomens met een paar euro, en bij hoge inkomens met ongeveer twintig euro per maand. Dit komt door een combinatie van factoren:

  • een lagere algemene heffingskorting (€ 20),
  • een lagere arbeidskorting (maximaal € 45),
  • een korting van de derde belastingschijf met €1450
  • een hogere inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (0,15%).

 

Deeltijd-WW

De deeltijd-WW wordt verlengd tot 1 april 2010. Bedrijven die voor 1 april 2010 gebruikmaken van de deeltijd-WW, kunnen verlengen tot maximaal 15 maanden. De deeltijd-WW is voor een minimale periode van 26 weken en heeft een minimale omvang van 20 procent per werknemer.

 

Het kabinet treft verder verschillende maatregelen om de inzetbaarheid van werknemers te vergroten, zoals de omscholingsbonus. Door middel van scholing en goed loopbaanbeleid kunnen werknemers makkelijker naar ander werk in een sector waar vacatures zijn.

 

Lastenvermindering

Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2010 minder premies als zij een oudere werknemer in dienst nemen die eerder een uitkering kreeg op grond van de Algemene Nabestaandenwet. De premiekorting bedraagt € 6.500 per jaar.

 

Ook dalen de werkgeverslasten voor banen van jongeren tot 23 jaar met een loon onder 50% van het voor de betrokken jongere geldende wettelijk minimumloon (kleine banen). Werkgevers betalen voor deze banen in 2010 geen premies voor de WW en de WIA/WAO. Daarnaast zijn kleine banen vrijgesteld van de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Daarom hoeft in 2010 geen vergoeding voor deze bijdrage aan de werknemer te worden betaalt. Bij elkaar besparen deze maatregelen circa 15% van de loonkosten.

 

Wet Wajong

Vanaf 1 januari 2010 gelden nieuwe wettelijke regels voor jonggehandicapten die een uitkering aanvragen. De uitkering vult tot 75% van het wettelijk minimumloon aan op wat zij zelf kunnen verdienen. De nieuwe wet krijgt ook een nieuwe naam: Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wet Wajong).

 

Voor meer informatie kijk op: www.minszw.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.