Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

De 7 meest voorkomende valkuilen bij ontslag

Door de crisis worden veel werkgevers gedwongen medewerkers te ontslaan. Hoe ze dit het beste kunnen doen is niet altijd duidelijk, blijkt uit analyse van het UWV. De uitkeringsinstantie biedt werkgevers daarom ‘eerste hulp bij ontslag’ en heeft de 7 meest voorkomende valkuilen bij een ontslagprocedure in kaart gebracht.

Beeld De 7 meest voorkomende valkuilen bij ontslag

Volgens het UWV onderzoeken werkgevers niet altijd of er een beter alternatief is voor ontslag. Ze blijken vaak onvoldoende voorbereid over te gaan tot reorganisaties en ontslagrondes. “Het is van groot belang te weten aan welke spelregels werkgevers en werknemers zijn gebonden, zodat - als ontslagen onvermijdelijk - deze in elk geval tijdig worden ingediend en goed zijn voorbereid," aldus André Timmermans, directeur van UWV WERKbedrijf.

 

“Helaas zien wij dat werkgevers regelmatig in een aantal valkuilen stappen tijdens de ontslagprocedure, met alle vervelende gevolgen van dien. UWV WERKbedrijf is er om met werkgevers gezamenlijk de procedure door te nemen en ervoor te zorgen dat er geen onnodige onrust ontstaat. Hierop zitten werkgevers en werknemers, zeker in deze onzekere tijden, immers niet te wachten.”

 

Meest voorkomende valkuilen:

  1. Onvoldoende alternatieven voor ontslag onderzoeken;
  2. Collectief ontslag niet aan de bonden melden;
  3. Onvoldoende onderbouwing van ontslagaanvragen;
  4. Verkeerde medewerkers ontslaan door onjuiste afspiegeling;
  5. Onvoldoende functionerende medewerkers bij reorganisaties voor ontslag voordragen, terwijl ze hiervoor volgens de regels niet in aanmerking komen;
  6. Het opheffen van functies en zittende werknemers laten hersolliciteren terwijl deze nieuwe functie niet wezenlijk afwijkt van de oude;
  7. Geen of weinig ‘nazorg’ voor boventallig personeel, waardoor de indruk kan ontstaan dat het gaat om ‘kennelijk onredelijk ontslag’.

 

Afspiegelingsbeginsel

Bij het bepalen van de ontslagvolgorde is het afspiegelingsbeginsel van toepassing: wie dient er als eerste voor ontslag te worden voorgedragen? Het afspiegelingsbeginsel is gebaseerd op de leeftijdsopbouw binnen een categorie met uitwisselbare functies. De verdeling van ontslagen over de leeftijdsgroepen moet zo zijn, dat de leeftijdsopbouw vóór en ná de inkrimping naar verhouding hetzelfde blijft. Vervolgens wordt binnen elke leeftijdgroep de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag voorgedragen.

 

Let op

Het afspiegelingsbeginsel is vanwege de economische crisis tijdelijk verruimd. Medewerkers die voor het functioneren van het bedrijf van groot belang zijn, kunnen voor ontslag worden behoed.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.