Logo
  • Nieuws
  • 14 april 2010
  • Mark Uilhoorn

De 4 voorwaarden voor kennelijk onredelijk ontslag

In hoger beroep heeft het Hof Arnhem beslist in een zaak waarbij een werknemer wegens bedrijfseconomische omstandigheden is ontslagen. Hij kreeg geen beëindigingsvergoeding bij het ontslag. In de lijn van een uitspraak van de Hoge Raad is het hof van oordeel dat het enkele feit dat geen vergoeding wordt toegekend, dit het ontslag nog niet kennelijk onredelijk maakt.

Beeld De 4 voorwaarden voor kennelijk onredelijk ontslag

De Hoge Raad besliste eerder dat een rechter bij deze beoordeling alle omstandigheden van het geval ten tijde van het ontslag in onderlinge samenhang in aanmerking moet nemen:

 

1. Algemeen: dienstverband en opzegging. Hierbij gaat het erom of de opzeggingsgrond in de risicosfeer ligt van de werkgever of werknemer; de noodzaak voor de werkgever het dienstverband te beëindigen; de duur van het dienstverband; de leeftijd van de werknemer bij einde dienstverband; de wijze van functioneren van de werknemer; de gewekte verwachtingen; de financiële positie van de werkgever; ingeval van een arbeidsconflict de pogingen van partijen om een oplossing te bereiken ter vermijding van een ontslag.

 

Bij arbeidsongeschiktheid spelen specifieke omstandigheden: de relatie tussen de arbeidsongeschiktheid en het werk; de verwijtbaarheid van de werkgever; de aard, de duur en de mate van de arbeidsongeschiktheid en de kansen op (volledig) herstel; de opstelling van de werkgever en de inspanningen van de werknemer ten aanzien van reïntegratie; de geboden financiële compensatie tijdens de arbeidsongeschiktheid.

 

2. Ander (passend) werk. Hierbij gaat het om de inspanningen van werkgever en werknemer om binnen de organisatie of eventueel elders ander (passend) werk te vinden; de flexibiliteit van de werkgever en werknemer; de kansen van de werknemer op het vinden van ander (passend) werk; vrijstelling van werkzaamheden gedurende de (opzeg)termijn.

3. Financiële gevolgen van een opzegging voor de werknemer, waarbij van belang kunnen zijn eventuele inkomsten op grond van sociale wetgeving en eventuele pensioenschade.

4. Getroffen voorzieningen en financiële compensatie. Hierbij gaat het om de reeds aangeboden/betaalde vergoeding; een eventueel vooraf individueel overeengekomen afvloeiingsregeling; een sociaal plan (eenzijdig opgesteld of overeengekomen met vakorganisaties of ondernemingsraad).

 

Wanneer het hof de situatie van de werknemer toepast op de zeer uitgebreide lijst van omstandigheden komt zij tot de conclusie dat de opzegging niet kennelijk onredelijk is.

 

Hof Arnhem,16 maart 2010, LJN: BL7914

 

Dit overzicht geeft een eerste aanzet voor de inzichtelijkheid en voorspelbaarheid welke vergoeding onder welke omstandigheden zal worden toegekend.

 

Tijdens de Masterclass Disfuncitoneren en Wangedrag leert u alles over de noodzakelijke acties bij (dreigend) ontslag. Kijk hier voor meer informatie en inschrijving.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.