Logo
  • Nieuws
  • 23 november 2010
  • mr. G.J.M. Kolsteren

Bijna ontslag op staande voet door grap

Op de vooravond van de wedstrijd Uruguay-Nederland, tijdens het WK afgelopen zomer, wil een werknemer een grap uithalen bij het bedrijf waar hij werkt. Hij is van plan de bedrijfsvlaggenmast met vlag weg te nemen, deze thuis oranje te schilderen en vervolgens terug te plaatsen. Helaas wordt hij betrapt op deze ‘diefstal’.

Beeld Bijna ontslag op staande voet door grap

Op weg naar huis wordt de grappenmaker namelijk aangehouden door de politie omdat de vlaggenmast te ver uit zijn aanhangwagen steekt. Omdat het bedrijf in de tussentijd melding heeft gemaakt van ontvreemding, wordt de werknemer met zijn buit onder politiebegeleiding terug naar zijn werkplek gebracht.

 

Ontslag op staande voet

Daar aangekomen durft de werknemer zijn WK-grap niet op te biechten, waarop zijn werkgever hem op staande voet ontslaat wegens diefstal van de vlaggenmast en vlag. Na afloop van het WK (!) roept de advocaat van de werknemer de nietigheid van het ontslag in. Als daar niet de gewenste reactie op komt, start hij een kort geding en vordert hij doorbetaling van loon en toelating tot de werkplek.

 

De werknemer doet zijn verhaal over de verkeerd uitgepakte grap en weet de kantonrechter te overtuigen van zijn goede bedoelingen. De kantonrechter is dan ook van mening dat het hier om een practical joke gaat en niet om de wederrechtelijke toe-eigening van de vlaggenmast en de vlag.

 

Ontslag nietig verklaard

De oranjegrap leidt zodoende niet tot het ontslag van de werknemer. Voor hem dus geen rode kaart en de plicht het veld te ruimen. Opvallend is wel dat de werknemer wel érg laat kwam met zijn uitleg. Dit was niet echt verstandig van de man en draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Typisch gevalletje dus van ‘door het oog van de naald’.

 

Kantonrechter Groningen, 15 november 2010, LJN: BO2626

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.