Logo
  • Nieuws
  • 13 juli 2009
  • David Davidson

Bedrijven krijgen meer vrijheid bij reorganisaties

Bedrijven krijgen tijdelijk meer vrijheid om bij reorganisaties zelf te kiezen welke krachten ze willen behouden en welke werknemers ontslagen worden. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de verruiming 1 augustus laten ingaan.

Beeld Bedrijven krijgen meer vrijheid bij reorganisaties

De verruiming wordt teruggedraaid als de economische crisis voorbij is. Het afspiegelingsbeginsel blijft van kracht, waardoor in iedere leeftijdsgroep de mensen met de minste dienstjaren ontslagen worden. Nieuw is dat bedrijven voortaan 10 procent van deze gelijke verdeling mogen afwijken. De meest waardevolle nieuwkomers worden zo gespaard. Deze mensen zijn nodig om de crisis door te komen en in betere economische tijden snel de draad weer op te pakken.

 

Te ruim

Overigens zijn de vakcentrale FNV en de PvdA niet gecharmeerd van de plannen van Donner: hij zou de kamermotie waarin de wens wordt uitgesproken om het midden- en kleinbedrijf meer vrijheid te geven bij het behouden van vakkrachten ‘veel te ruim’ interpreteren om zo het ontslagrecht te versoepelen.

 

Tip

Door de crisis wordt u gedwongen te reorganiseren. Maar wat kost het eigenlijk om afscheid te nemen van werknemers en welke trucs kunt u toepassen? Welke stukken moet u aanleveren en welke informatie moet wel of juist niet worden verstrekt? Hoe past u het afspiegelingsbeginsel toe? Dit en nog véél meer leert u tijdens het seminar Reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis op vrijdag 17 juli in Amsterdam.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.