Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2009
  • Mark Uilhoorn

Arbodienst aansprakelijk voor verkeerd re-integratieadvies

Een bedrijfsarts laat aan de werkgever per brief weten een werknemer volledig arbeidsongeschikt te achten. Later blijkt dat dit onjuist is omdat de arts ten onrechte informatie uit een eigen, eerde brief gebruikte. Uit het eigen actuele oordeel van de bedrijfsarts blijkt dat de werknemer had kunnen starten met aangepaste werkzaamheden.

Beeld Arbodienst aansprakelijk voor verkeerd re-integratieadvies

Bij het oordeel over de WIA-aanvraag legt het UWV de werkgever een loonsanctie op van 52 weken. De werkgever heeft volgens het UWV niet aan haar re-integratie-inspanningen voldaan. De arbodienst erkent slechts voor een gedeelte aansprakelijk te zijn voor de door de werkgever geleden schade en beroept zich op een exoneratiebeding uit de overeengekomen algemene voorwaarden.

 

Onaanvaardbaar

De Rechtbank Utrecht (12 november 2008, LJN: BG4230) oordeelt dat het beroep van de arbodienst op een exoneratiebeding naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Bij dit oordeel heeft de rechtbank geoordeeld dat de fout van de bedrijfarts – het kopiëren van een eerder gegeven advies - als grove schuld valt aan te merken. Daarbij nam de rechtbank ook mee dat de werkgever juist een deskundige inschakelt om hem te informeren over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer, de verregaande gevolgen voor de werkgever en de eenvoud waarmee de fout van de bedrijfsarts kon worden voorkomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.