Logo
  • Nieuws
  • 28 augustus 2008
  • E. Bakhuis

Arbeidsgeschikte werknemer moet gewoon aan het werk

Een directeur die al veertien jaar tot volle tevredenheid van werkgever functioneert, meldt zich ziek nadat uit een medewerkertevredenheidsonderzoek blijkt dat medewerkers nogal wat kritiek hebben op zijn functioneren. Uiteindelijk gaan beide partijen uit elkaar, maar steggelen over de ontslagvergoeding (Hoge Raad, 27 juni 2008, LJN: BC7669).

Beeld Arbeidsgeschikte werknemer moet gewoon aan het werk

De bedrijfsarts stelt inderdaad vast dat de directeur ziek is. Zijn mededirecteur, de directie van het moederbedrijf en de Raad van Commissarissen zeggen hun steun toe. Binnen het bedrijf wordt een Plan van Aanpak gepresenteerd met verbetervoorstellen naar aanleiding van het medewerkertevredenheidsonderzoek. De directeur kan zich niet in de plannen vinden.

 

Schadeloosstelling

Als de arts hem daarna arbeidsgeschikt verklaart, probeert hij dan ook met zijn werkgever overeenstemming te krijgen over een vertrekregeling. In de arbeidsovereenkomst staat dat hij bij beëindiging buiten zijn schuld een schadeloosstelling tegemoet kan zien van twee maanden inkomen voor ieder volledig dienstjaar. Dat zou neerkomen op 4,5 ton. In een buitengewone vergadering van aandeelhouders wordt echter besloten de directeur met onmiddellijke ingang te ontslaan en hem zes maanden salaris plus vakantiegeld mee te geven. De directeur dagvaart zijn werkgever.

 

Kennelijk onredelijk ontslag

De rechtbank acht een vergoeding van 175.000 euro wegens kennelijk onredelijk ontslag gerechtvaardigd. De directeur stelt appèl in bij het Gerechtshof. Dat oordeelt dat er sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat de werknemer alle medewerking moet geven aan inspanningen die erop gericht zijn om de oorzaken weg te nemen. In dit geval heeft de directeur een personal coach geweigerd en heeft ook geweigerd weer aan de slag te gaan toen de arts hem arbeidsgeschikt verklaarde.

 

Het Hof vernietigt derhalve het vonnis van de rechtbank en meent dat de werkweigering voldoende aanleiding is voor ontslag op staande voet. De werknemer stelt cassatie in, maar haalt ook bij de Hoge Raad bakzeil.

 

Tip

Bij situatieve arbeidsongeschiktheid kan er sprake zijn van een voor de werknemer bijkans onhoudbare sfeer die het hem onmogelijk maakt in zijn werkomgeving terug te keren. In dat geval is er geen sprake van werkweigering als de werknemer toch thuisblijft. In alle andere gevallen moet een arbeidsgeschikt verklaarde werknemer gewoon aan het werk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.