Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2009
  • Gabor Mooij

Afscheid werknemer heeft invloed op imago werkgever

Een goed afscheid is net zo belangrijk voor een vertrekkende medewerker, als voor collega's en de werkgever. Dit geldt voor iedereen die weggaat bij een organisatie, of dit nu vrijwillig is of niet. VKbanen.nl schrijft hierover.

Beeld Afscheid werknemer heeft invloed op imago werkgever

Mensen die op een vervelende manier bij hun werkgever vertrokken, kunnen negatieve verhalen verspreiden over hun oude baas. Maar bij een prettig vertrek zullen ze waarschijnlijk een positiever beeld neerzetten van de organisatie. Een slordig afscheid van een werknemer kan ook slecht zijn voor de klantrelaties: Op VKbanen.nl vertelt een vertrokken werknemer over klanten die niet wisten dat hij niet meer bij zijn oude baas werkte. Sommige van die klanten hadden zelfs maanden geprobeerd hem te bereiken en hadden geen enkel bericht ontvangen over zijn vertrek.

 

Respect

Peter van Dinther van organisatieadviesgroep Beteor vindt dat het bij een goed afscheid gaat om respect. “Of iemand nou vrijwillig vertrekt of niet, als de medewerker het gevoel heeft dat er op een respectvolle manier met hem of haar is omgegaan, kun je het een goed afscheid noemen.” Van Dinther stelt dat als een werkgever een afscheid overslaat of verkeerd aanpakt, dat nog jaren kan doorwerken in de loyaliteit van de achtergebleven werknemers. Die werknemers krijgen namelijk het gevoel dat zo’n gebrek aan aandacht van de baas hen net zo goed kan overkomen.

 

Verwerking

Volgens bedrijfspsycholoog bij Mindwork Empowerment, Kas Stuyf, is de wijze van vertrek belangrijk voor het algemene verwerkingsproces. “Zonder het al te dramatisch te willen laten klinken: zo’n afscheidsmoment is een ritueel voor verlies.” Stuyf  benadrukt verder dat oprechtheid belangrijk is als een medewerker afscheid neemt. “Iedereen kent de vuistregel dat je niet opeens ‘je was fantastisch’ tegen iemand zegt, als dat volledig in strijd is met het dienstverband.”

 

Tip

Betrek een werknemer die zijn afscheid heeft aangekondigd gewoon nog bij de lopende zaken. Vaak gebeurt dit niet meer, terwijl de werknemer nog in dienst is en van waarde kan zijn. Het maakt het afscheid ook prettiger.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.