Logo
  • Nieuws
  • 25 februari 2015
  • Lianne Bouman
  • Bron: FD.nl

Advocaten pleiten voor ontslagregeling bij surseance

Insolad, de vereniging van insolventieadvocaten, vindt dat bedrijven bij surseance van betaling net zo eenvoudig werknemers moeten kunnen ontslaan als bij faillissement. De vereniging stelt dat het nu vrijwel onmogelijk is een noodlijdende onderneming te reorganiseren, omdat personeel niet mag worden ontslagen.

Beeld Advocaten pleiten voor ontslagregeling bij surseance

Uit de praktijk blijkt dat bijna alle surseances na korte tijd moeten worden omgezet in een faillissement.

Voorstellen

• Insolad wil de huidige surseance ombouwen tot een gereedschapskist met middelen om een bedrijf te reorganiseren. Nu is het volgens de advocaten een voorportaal van bankroet. Insolad pleit ervoor dat preferente crediteuren (de Belastingdienst en UWV) hun vorderingen opschorten. Er moet in surseance een mogelijkheid komen om met alle partijen schuldakkoorden te sluiten, die mogelijk ook aandeelhouders treffen. Dit is nu alleen mogelijk bij faillissement.
• Daarnaast stelt Insolad voor kleinere bedrijven in surseance te reorganiseren zonder bewindvoerder. Het toezicht ligt dan bij de rechter en een schuldeiserscommissie, waarin alle crediteuren zitting hebben. Leveranciers moeten maximaal zes maanden lang goederen en diensten leveren die essentieel zijn voor het voortbestaan van de onderneming.

Reactie ondernemers

De ondernemers zijn blij met de voorstellen van de Insolad. Zij zijn al lange tijd voorstander van de positie van de preferente en concurrente schuldeisers gelijk te stellen. De fiscus en de uitvoeringsinstanties hebben een preferente positie in de uitdeling bij faillissement maar ook bij de surseance hebben zij een bevoorrechte positie. Niet blij zijn de werkgevers met het voorstel dat leveranciers maximaal zes maanden kunnen worden verplicht door te leveren, want de schuldeiser die moet blijven leveren, mag niet in een slechtere positie gedwongen worden, stellen de ondernemers

Reactie bonden en banken

De voorstellen van Insolad om de surseance beter te benutten roep bij vakbonden en banken veel vragen. FNV betitelt de voorstellen zelfs als ‘a-sociaal’. CNV daarentegen is bereid na te denken over ideeën en voorstellen om werknemers sneller te betrekken bij besluitvorming als bedrijven in financieel zwaar weer verkeren.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat alle initiatieven om na te denken over aanpassingen die tot verbeteringen leiden welkom zijn. De organisatie vraagt zich af of dit voorstel een oplossing is voor een bedrijf in financiële problemen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.