Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2008
  • Mariel Hovemann

Aanvraagformulier werktijdverkorting beschikbaar

De bijzondere regeling werktijdverkorting gaat in op zondagochtend 30 november 2008 00.00 uur. Vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend. Aanvragen kunnen uitsluitend per post worden ingediend zo heeft het ministerie van Sociale Zaken donderdag bekend gemaakt.

Beeld Aanvraagformulier werktijdverkorting beschikbaar

De regeling wordt vandaag (vrijdag 28 november 2008) in de Staatscourant gepubliceerd. De regeling werktijdverkorting treedt in werking twee dagen na publicatie. Het aanvraagformulier voor de bijzondere regeling werktijdverkorting in verband met de kredietcrisis is vanaf zondag beschikbaar op www.szw.nl. U kunt dus vanaf zondagochtend 30 november 2008 00.00 uur verzoeken om werktijdverkorting indienen. Aanvragen die worden ontvangen voor de datum dat de regeling in werking treedt, worden niet in behandeling genomen.
 
Het betreft een tijdelijke regeling. Bedrijven kunnen tot 1 januari 2009 een aanvraag indienen. De regeling wordt eerder worden gesloten als blijkt dat werknemers voor een totaal van 20.000 fulltime eenheden onder de regeling vallen.

 

Bijzondere regeling werktijdverkorting

Bedrijven die door de kredietcrisis minstens 30 procent minder omzet hebben, kunnen bij het ministerie van SZW aankloppen voor steun uit de WW-fondsen. De werktijdverkorting geldt in beginsel voor 6 weken en kan tot maximaal 24 weken verlengd worden. Bedrijven kunnen voor de omvang van het omzetverlies werknemers naar huis sturen; bij bijvoorbeeld 35 procent omzetverlies kan voor 35 procent van de werknemers werktijdverkorting worden aangevraagd. De werknemers blijven in dienst van het bedrijf en ontvangen gewoon loon; de overheid betaalt de werkgever dan de WW-uitkering. Omdat werkgevers er naar streven de werknemers voor wie ze werktijdverkorting aanvragen in dienst te houden, heeft de verlening van werktijdverkorting in het algemeen geen gevolgen voor de WW-uitkering als de werknemer later alsnog ontslagen wordt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.