Logo
  • Nieuws
  • 12 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Aanvraag deeltijd-WW stabiliseert door strengere regels

Het aantal aanvragen voor de deeltijd-WW stabiliseert. Dit komt echter niet door een verbetering in de economie, maar door een verscherping van de regels rondom de tijdelijke maatregel.

Beeld Aanvraag deeltijd-WW stabiliseert door strengere regels

De overheid introduceerde 1 april 2009 de deeltijd-WW; een hulpregeling voor gezonde bedrijven die door de crisis  te kampen hebben met een sterk teruggelopen omzet. In plaats van ontslaan kunnen ze hun werknemers gedeeltelijk in de WW parkeren. De regeling was zo populair dat al op 23 juni 2009 het hiervoor vrijgemaakte geld op was.

 

Verscherping van de regels

De regeling werd vervolgens vanaf juli 2009 in een versoberde vorm weer toegankelijk voor bedrijven. Conform de laatste regels kunnen bedrijven nu minder snel aanspraak maken op de deeltijd-WW en er minder lang gebruik van maken.

 

In eerste instantie geldt de regeling voor 3 maanden, waarna er maximaal 4 keer verlengt mag worden. Een bedrijf kan totaal dus maximaal 15 maanden gebruikmaken van de deeltijd-WW.

Tot 1 april van dit jaar kunnen bedrijven nog een aanvraag doen. Dit houdt in dat werknemers tot maximaal 1 juni in de deeltijd-WW kunnen zitten.

 

Aanvraag deeltijd-WW gedaald

Het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid geeft aan dat begin december 2009 bijna 40.000 mensen in de deeltijd-WW zaten.

 

Om een run op de regeling te voorkomen wil het ministerie geen recente cijfers geven. Deze voorzorg lijkt onterecht: het heeft er eerder schijn van dat de daling die vorig jaar is ingezet voortduurt. De regeling was voornamelijk net na de invoering populair, in april 2009. Voor de zomer vroegen ongeveer 2300 bedrijven deeltijd-WW aan. Na de zomer kwamen daar 1500 bedrijven bij.

 

Plaatsingspercentage gedaald

Wanneer er voor een groot aantal werknemers een deeltijd-WW wordt aangevraagd, worden de vakbonden erbij betrokken. FNV Bondgenoten geeft aan dat het aantal aanvragen stabiliseert. Bedrijven kunnen medewerkers voor tussen de 20 en de 50 procent in de deeltijd-WW plaatsen. Was in het begin dit percentage nog maximaal, nu geldt er steeds vaker een aanvraag voor 20 procent. Met name in de sectoren industrie, metaal en groothandel en bij architectenbureaus zitten werknemers in de deeltijd-WW.

 

Tip: alle regels rondom de deeltijd-WW vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.