Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Aantal ontslagen verdubbeld

In de eerste acht maanden van dit jaar hebben 85.000 mensen hun ontslag gekregen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden 44.000 mensen ontslagen. Dit blijkt uit cijfers die het CBS.

Beeld Aantal ontslagen verdubbeld

Het aantal ontslagen door faillissementen liep het sterkst op. Ging het in de eerst acht maanden van 2008 nog om 18.000 mensen, dit jaar waren het in dezelfde periode 41.000 werknemers.

 

Ontslag aanvraag

Werkgevers kunnen ontslag aanvragen bij de kantonrechter of het UWV. De rechtbanken ontvingen in de eerste acht maanden van 2009 ruim 20.000 verzoeken om een arbeidscontract te ontbinden. Dat is een toename van 29 procent. Het UWV verleende tot en met augustus bijna 24.000 ontslagvergunningen, ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar.

 

Kantonrechter
De stijging van het aantal ontslagen via de kantonrechter is het kleinste. Dat komt volgens het CBS doordat ontslag door een faillissement of via het UWV vaker verband houdt met bedrijfseconomische omstandigheden. Door de recessie stijgt het aantal ontslagen vooral doordat het slecht gaat met bedrijven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.