Logo
  • Achtergrond
  • 1 juni 2015
  • Redactie HRpraktijk

Hoe stel je een verweerschrift op?

Een verweerschrift is een schriftelijk stuk waarin men zich verweert, en is meestal gericht aan een officiële instantie als een rechter of overheid. Een verweerschrift is een reactie op een verzoekschrift, op een bezwaarschrift van een andere partij in een procedure of op een schriftelijke klacht. Bij de meeste procedures kan iedere belanghebbende tot de aanvang van de behandeling of, als de rechter dit toestaat, in de loop van de behandeling een verweerschrift indienen. De wet stelt weinig eisen aan de vorm en inhoud van het verweerschrift.

Eisen aan het verweerschrift

Volgens het Wetboek van burgerlijke rechtsvordering moet het verweerschrift in elk geval de volgende gegevens bevatten:

  • voornamen;
  • achternaam;
  • woonplaats van de verweerder; als er geen woonplaats in Nederland is, de verblijfplaats van de verweerder;
  • een duidelijke omschrijving van het verweer en de motivatie.

De verweerder moet het verweerschrift ondertekend indienen bij de griffie of bij de instantie die de zaak behandelt. Het verweerschrift gaat altijd samen met de nodige afschriften aan andere partijen.

Wanneer een verweerschrift indienen?

Iedere belanghebbende mag een verweerschrift indienen. Binnen het HR-werkveld zal dat in de regel een werknemer, een werkgever of een uitkeringsgerechtigde zijn. Een verweerschrift kan in allerlei situaties worden ingediend.

Voorbeelden van situaties waarin een verweerschrift kan worden ingediend, zijn:

  • een ontslagzaak waarbij bij de Kantonrechter een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst is ingediend;
  • een gerechtelijke procedure tegen het UWV over arbeidsongeschiktheid van een werknemer of de weigering van een uitkering;
  • een klachtenprocedure.

Zelf een verweerschrift maken?

Een verweerschrift is in feite niets anders dan een betogende tekst. Over vorm en inhoud is niet veel anders geregeld dan dat voldoende herkenbaar moet zijn wie het verweerschrift indient en waartegen het verweer is gericht. Dat betekent echter niet dat de formulering van het verweerschrift er weinig toe doet. Het verweerschrift is vaak het enige stuk dat de verwerende partij indient bij de rechter, de commissie of de instantie die er een oordeel over zal gaan geven.

De gekozen formuleringen, en de opbouw van het stuk zijn van wezenlijk belang. Dat betekent dat het duidelijk geschreven moet zijn, dat het feitenmateriaal klopt en dat de argumentatie in het verweerschrift klopt. Het is belangrijk om stukken die als bewijs van hetgeen als verweer wordt aangevoerd bij het verweerschrift te voegen. Een goede voorbereiding van dit stuk is dan ook van belang. Meestal is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen voor het indienen van een verweerschrift, maar het is in elk geval raadzaam een jurist te raadplegen.

Verweerschrift in ontbindingsprocedure

Wanneer krijgt u als werkgever te maken met een verweerschrift? Stel, als werkgever wilt u een arbeidsovereenkomst laten ontbinden door de kantonrechter. U dient vervolgens bij de rechter een schriftelijk verzoek in tot ontbinding. De kantonrechter stuurt dit verzoek door naar de werknemer wiens arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden. De rechter zal de werknemer vragen een verweerschrift in te dienen. In dit verweerschrift mag de werknemer de kantonrechter laten weten waarom hij niet akkoord gaat met de ontbinding van zijn contract. In dit verweer mag de werknemer ook zijn eisen op tafel leggen.

Normaal gesproken volgt er daarna een mondelinge behandeling van het verzoek- en verweerschrift. Dat is het moment om op het verweerschrift te reageren. Meestal is de periode tussen het ontvangen van het verweerschrift en de mondelinge behandeling kort, maximaal een paar dagen. Het is in de regel nog wel mogelijk om kort voor de behandeling aanvullende bewijsstukken in te sturen naar de rechter, maar de inhoudelijke reactie kan alleen tijdens de zitting worden gegeven.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.