Logo
  • Nieuws
  • 30 augustus 2011
  • Mariel Hovemann

Werkgevers overschatten zichzelf en zijn niet voorbereid op vergrijzing

Veel werknemers zijn minder tevreden over hun baan dan de werkgevers denken. Dit verschil doet zich vooral voor bij de aspecten salaris, opleidingsmogelijkheden en promotievooruitzichten. Dit is een belangrijke conclusie uit het in opdracht van Tempo-Team uitgevoerde arbeidsmarkt trendonderzoek onder zowel werkgevers als werknemers.

Beeld Werkgevers overschatten zichzelf en zijn niet voorbereid op vergrijzing

Een ander opvallend feit is dat nog maar weinig bedrijven (met 46 procent minder dan de helft) zegt voorbereid te zijn op de aanstaande vergrijzing. Het gaat dan om maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van personeel. Enerzijds het langer actief houden van oudere werknemers en tegelijk jonge werknemers aantrekken en deze vasthouden.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid

“Werkgevers zouden meer aandacht moeten geven aan wat er leeft bij hun personeel en waar nodig investeren op onder andere ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Daarbij gaat het ook om goede interne communicatie rondom bijvoorbeeld loopbanen en doorgroeimogelijkheden,” licht Suzanne Jungjohann toe, HR-directeur bij Tempo-Team. “Het is wel een gedeelde verantwoordelijkheid. Werknemers moeten ook duidelijk zijn in wat ze willen; de werkgevers moeten het structureel meenemen in hun HR-beleid. Persoonlijke ontwikkeling gaat veel verder dan een enkele toets bij de jaarlijkse beoordeling.”

 

Generatiemanagement

Daarnaast is haar advies serieus werk te maken van generatiemanagement. “Als je er te lang mee wacht, bestaat het gevaar dat werknemers in de tweede helft van hun loopbaan minder inzetbaar zijn en dat je ook als organisatie achterop raakt in de arbeidsmarkt.’ aldus Jungjohann.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Portugal. Aan het onderzoek, uitgevoerd door Insites Consulting, deden in Nederland 196 HR-managers en 504 werknemers mee.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.