Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2010
  • Peter van den Hout

Verplichte afdracht loonsom voor opleiding werknemers

Een verplichte afdracht van een bepaald percentage van de loonsom waarmee bedrijven kunnen investeren in de opleiding van mensen. Daarvoor pleiten vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties, vakbonden en het bedrijfsleven in een rondetafelgesprek in de nieuwste editie van het tijdschrift HR Strategie.

Beeld Verplichte afdracht loonsom voor opleiding werknemers

“Het blijvend investeren in de ontwikkeling van mensen is misschien wel een doel op zich,” verklaart HR-directeur Paul-Peter Feld van Xerox Nederland in HR Strategie. “Als we dat niet doen, krijgen we namelijk nooit de gewenste duurzame kenniseconomie. Kunnen we niet een bepaald percentage van de loonsom in organisaties verplicht laten investeren in de ontwikkeling en groei van mensen, om zo te zorgen dat Nederland concurrerend blijft op de wereldmarkt?”

 

Naast Feld komen in het artikel Hans van der Steen (AWVN), Jaap Jongejan (CNV), Anja Jongbloed (FNV), Susanne Stolte (NCD) en Alex Verheijden (ING) aan het woord. Zij schetsen gezamenlijk een beeld van hoe de BV-Nederland er in 2015 uitziet. “We krijgen de komende 25 jaar te maken met een krimpende beroepsbevolking van een omvang die nog niet eerder is vertoond. We moeten meer gaan doen met structureel minder mensen. Dit verhoogt de noodzaak tot maximale arbeidsmarktparticipatie,” aldus Van der Steen.

 

Hoge jeugdwerkloosheid

Volgens Feld zijn de problemen op de arbeidsmarkt zeker niet alleen een kwestie van kwantiteit. “Kijk maar naar de huidige extreem hoge jeugdwerkloosheid. De ontgroening gaat dus niet zonder meer de vergrijzing oplossen.”

 

In het artikel wordt dan ook gepleit voor duurzaam investeren in opleidingen voor  medewerkers. “Daarbij moeten werkgevers ook niet bang zijn om te investeren in mensen die vervolgens naar de concurrent gaan,” aldus Stolte. “Doe het voor elkaar. Een concurrent is tegelijkertijd ook een ambassadeur voor jou als werkgever.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.