Logo
  • Nieuws
  • 6 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Verhoog de werkprestatie: laat jong en oud samenwerken

U zou er bij het samenstellen van teams goed aan doen om oudere werknemers met jongeren werknemers te laten samenwerken. Hierdoor verhoogt u de werkprestaties en neemt het ziekteverzuim af.

Beeld Verhoog de werkprestatie: laat jong en oud samenwerken

Dit heeft promovendus Franz Josef Gellert van de Hanze University of Applied Science (Groningen) onderzocht in een onderzoek naar relaties tussen ouderen en jongeren op de werkplek. Ook vindt hij dat niet alleen de leeftijd, maar ook een leervriendelijke omgeving de persoonlijke groei sterk zal beïnvloeden.
 

Positieve invloed op elkaar

Met het vooruitzicht dat werknemers vanwege de vergrijzing langer zullen moeten doorwerken, is het van belang de relatie tussen leeftijd en werk nader te onderzoeken. Gellert onderzocht de invloed van leeftijd op relaties en prestaties in teams die mentaal en fysiek werk verrichten.
 

Kennisuitwisseling

Gellert concludeert dat ouderen beter presteren vanwege hun ervaring. Dit geldt vooral in een werkomgeving met een sterk routinematig karakter. Er werd meer geproduceerd en er was minder ziekteverzuim. Jongeren kunnen op deze manier veel van de oudere werknemer leren. Andersom heeft het ook een positieve beïnvloeding op de werkprestatie. Ouderen laten zich vaak motiveren door de ambitie van de jongere werknemer.

 

Als er mogelijkheden worden gecreëerd voor kennisuitwisseling dan kunnen de individuele competenties groeien. Gellert pleit daarom voor een gemengde samenstelling van ouderen en jongeren in teams op de werkvloer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.