Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2009
  • Lianne Bouman

Snel aan de bak maakt ongelukkig

Na een ontslag nemen vrouwen vaker dan mannen snel een baan onder hun niveau aan, om maar weer financiële zekerheid te hebben. Op de lange termijn is dat niet verstandig, zegt sociaal wetenschapper Irma Mooi-Reci in een artikel in het magazine Psychologie. Door meer tijd te nemen om uit te zoeken welke baan echt bij hen past, worden mensen uiteindelijk gelukkiger.

Beeld Snel aan de bak maakt ongelukkig

Mensen gaan na een ontslag vaak direct vol goede moed op zoek naar een nieuwe baan. Wanneer het niet lukt een nieuwe baan te vinden, worden zij pessimistisch en gestrest. Mensen die langer dan een jaar werkloos zijn, worden vaak passief en geven de hoop op. Bij vrouwen die ooit ontslagen zijn is de kans groot dat zij daarvan in hun verdere carrière nadeel ondervinden, aldus Mooi-Reci, bijvoorbeeld in de vorm van een lager inkomen of tijdelijke contracten.

 

Loopbaancoach

Door hulp in te schakelen van een loopbaancoach kunnen ontslagen werknemers voorkomen dat zij pessimistisch en somber worden over hun mogelijkheden. Een loopbaanbegeleider kan mensen helpen erachter te komen wat voor baan zij graag zouden willen en hoe zij dat kunnen bereiken. Door nadruk te leggen op sterke punten en die sterke punten te gebruiken, leren mensen meer uit zichzelf te halen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.