Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2011
  • Miranda Panse

Mannelijke managers hebben de voorkeur

Als werknemers kunnen kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke manager, geeft bijna 43 procent aan dat de voorkeur uitgaat naar een mannelijke manager. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1000 respondenten.

Beeld Mannelijke managers hebben de voorkeur

Managers die denken dat ze goed functioneren, hebben het vaak mis. Slecht 19 procent van de werknemers geeft aan tevreden te zijn over zijn of haar manager. Een van de redenen van de ontevredenheid over de manager komt door gebrek aan begeleiding; 41 procent geeft aan dit te weinig te krijgen. Opvallend is dat 22 procent vindt dat de manager zich teveel met hem of haar bemoeit.

Minder emotioneel betrokken

Zowel mannelijke en vrouwelijke werknemers hebben een voorkeur voor de mannelijke manager, omdat hij minder emotioneel betrokken is en omdat hij beter knopen kan doorhakken. Ook vinden zij het prettig dat hij zich minder aantrekt van de mening van anderen, meer risico’s durft te nemen en zich minder met de werknemer bemoeit dan een vrouw.

 

15 procent van de werknemers kiest voor een vrouwelijke manager. Ze geven aan dat ze het prettig vinden dat zij begripvoller is, beter luistert en meer betrokkenheid toont dan een man. Daarnaast is men van mening dat ze beter is in het aansturen van mensen en vindt men het prettig dat ze meer emoties toont dan een mannelijke manager.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.