Logo
  • Nieuws
  • 11 maart 2010
  • Manon Schuttrups

Kamer: waarom krijgen werklozen minder hulp?

De Tweede Kamer wil van demissionair minister Donner weten waarom het UWV minder werklozen via een re-integratiebureau aan werk probeert te helpen.

Beeld Kamer: waarom krijgen werklozen minder hulp?

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vroeg om een spoeddebat en kreeg daarvoor voldoende steun.

 

Van Hijum is verrast dat het UWV “per direct de geldkraan heeft dichtgedraaid” en dat het uitkeringsinstituut geen commerciële maar vaak gespecialiseerde re-integratiebureaus inschakelt voor mensen die minder dan een jaar werkloos zijn.

Volgens de CDA’er lijkt er geen sprake te zijn van selectiever inzet van geld nu door de economische crisis meer werklozen door het UWV geholpen moeten worden. Hij is dan ook bezorgd dat de verkeerde middelen worden ingezet om mensen aan het werk te krijgen.

 

Re-integratietraject en herscholing

Op dit moment krijgt elke werkloze een werkcoach toegewezen van het UWV. Van Hijum stelt dat er meer maatwerk nodig is: “Niet iedere WW'er heeft direct een coach nodig.”

Mensen die nog geen jaar werkloos zijn, en gezien hun opleiding en leeftijd weinig kans maken op een nieuwe baan, hebben volgens hem wel baat bij een re-integratietraject en herscholing. Hij is bang dat deze mensen tussen wal en schip vallen door het huidige UWV-beleid.

 

Het spoeddebat vindt waarschijnlijk volgende week plaats. Voor die tijd wil de Kamer een brief met uitleg van Donner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.