Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2009
  • Tom Dobber

Hoe verder na de werktijdverkorting?

Het CPB voorspelt een werkloosheid tot bijna 9 procent in 2010 en volgens minister Bos is de financiële situatie in geen ander land zo radicaal omgeslagen. Binnenkort loopt de aanvraagperiode voor werktijdverkorting (wtv) af. Wat doen bedrijven om hun personeel aan de slag te houden?

Beeld Hoe verder na de werktijdverkorting?

Het kabinet broedt de komende tijd op maatregelen die de economie weer op peil moeten krijgen. De mogelijkheden zijn beperkt: bezuinigen op de AWBZ en de hypotheekrenteaftrek, tornen aan de pensioengerechtigde leeftijd of wellicht belastingverhogingen? De wtv die minister Donner van Sociale Zaken vorig jaar openstelde voor bedrijven die als eerste werden getroffen door kredietcrisis loopt op 1 maart af.

 

Bedrijf in topconditie

Wat doen bedrijven tijdens de wtv? Chemieconcern DuPont en NedCar vertellen over hun gekozen aanpak.Sinds 19 januari geldt bij ons de wtv-regeling voor alle 900 werknemers,” vertelt woordvoerder Willem Buitelaar van DuPont in Dordrecht. “We zijn toen meteen met interne opleidingen begonnen Scholing is bij ons een vast onderdeel van de werktijd, maar het opleiden van mensen is de afgelopen jaren soms wel wat in het gedrang gekomen. Wat dat betreft biedt wtv ons de kans om het bedrijf in topconditie te hebben als de economie weer aantrekt.”

 

Lars Halderit, manager HR Operations bij NedCar, kiest ook voor opleiden van het personeel. “Tot dusverre heb ik alle opleidingen redelijk neutraal kunnen financieren, door zo veel mogelijk gebruik te maken van subsidies en fiscale regelingen. Daarnaast nemen we momenteel afscheid van de tijdelijke krachten. Voor de toekomst blijft het natuurlijk koffiedik kijken. Als de bedrijvigheid niet aantrekt, zullen we extra maatregelen moeten nemen om de personeelskosten te drukken. Bijvoorbeeld snijden in het aantal jaarcontractanten.”

 

Herstructureren?

De interne opleidingen die beide bedrijven aanbieden lopen uiteen. Van zelftraining achter de pc en trainingen leidinggeven en beoordelingsgesprekken tot een pensioencursus en Engelse conversatie. In deze woelige tijden organiseert HRpraktijk op 7 mei het seminar ‘Herstructureren vanuit HR tijdens de kredietcrisis’. Tijdens dit seminar wordt er uitgebreid stilgestaan bij de praktische en financiële aspecten van een herstructurering. Waar liggen de financiële valkuilen en waar liggen de kansen?

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.