Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2009
  • David Davidson

Carrière vrouw stokt door structuur organisatie

Mannen krijgen meer en eerder coaching dan vrouwen. Mannen bekleden ook sneller een internationale managementfunctie én ze krijgen meer begeleiding na een promotie. Dat zegt HR-adviesbureau DDI op managersonline.nl.

Beeld Carrière vrouw stokt door structuur organisatie

Vooral in sectoren die gedomineerd worden door mannen haken vrouwen af voordat ze een toppositie bereiken. DDI zegt verder dat vrouwen al vanaf het begin van hun carrière last hebben van het glazen plafond, en niet pas zodra ze een managementpositie proberen te krijgen. Vrouwen hebben dit vaak zelf niet door, omdat een discriminerende houding vaak heel subtiel verweven is met de organisatiecultuur.

 

DDI vindt dat vooral organisatorische kwesties vrouwen tegenwerken om carrière te maken. Zo hebben mannen bijna 30 procent meer kans om een ontwikkeltraject te volgen dan vrouwen. Op managementniveau is dat zelfs het dubbele. Wat ook meespeelt is dat vrouwen -volgens DDI- beter presteren in een team dat een gelijke verdeling kant van mannen en vrouwen. Als vrouwen in de minderheid zijn, presteren ze minder goed.

 

Tip

DDI geeft zeven adviezen om meer vrouwen in de top van de organisatie te krijgen:

 

  1. Formaliseer de opvolgingsstrategie
    Bedrijven die een formeel opvolgingsbeleid voeren, hebben meer vrouwen op topposities. 
  2. Beloon op basis van prestatie
    Op deze manier kan eindelijk de salariskloof tussen mannen en vrouwen gedicht worden. 
  3. Geef vrouwen net zoveel trainingsmogelijkheden als mannen
    Dit geldt natuurlijk ook voor andere mogelijkheden om hogerop te komen. 
  4. Voorzie vrouwen van een coach
    Dit kan zowel formeel als informeel, het kan vrouwen stimuleren om actief kansen te zoeken en hun horizon te verbreden. 
  5. Geef vrouwen internationale kansen
    Er heerst een hardnekkig vooroordeel dat vrouwen niet naar het buitenland willen, ondanks de enorme kansen die internationale ervaring biedt. Ter aanvulling: mensen met een gezin doen het vaak beter als expat dan wanneer ze in hun eentje op buitenlands avontuur gaan. 
  6. Zorg voor begeleiding na een promotie
    Nu krijgen vaak alleen mannen begeleiding om sneller te wennen aan hun nieuwe functie en verantwoordelijkheden. 
  7. Zorg voor een gezinsvriendelijk HR-beleid
    Biedt flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, kinderopvang, parttime mogelijkheden, enzovoort. Voor meer informatie over een gezinsvriendelijk HR-beleid kunt u de HRpraktijkdag over het Nieuwe Werken bezoeken.

    Vrouwelijk initiatief
    Vrouwen kunnen zichzelf helpen door hun ambitie kenbaar te maken en niet passief af te wachten tot de kansen aan komen waaien. Managers gaan er vaak stilzwijgend vanuit dat vrouwen helemaal niet hogerop willen. Ook doen vrouwen er goed aan zich meer op de voorgrond te plaatsen als er buitenlandse posities te verdelen zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.