Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2008
  • Arzu Kokeng

Werk aantrekkelijk(er) voor WAO’ers en WAZ’ers

Vanaf 1 januari 2009 worden mensen met een WAO- of WAZ-uitkering die (meer) gaan werken pas na vijf jaar herbeoordeeld in verband met de werkhervatting. In de tussentijd vermindert UWV alleen de uitkering met het loon. Mocht werken toch niet lukken, dan kan de werknemer terugvallen op zijn uitkering met het oude niveau. Dat meldt UWV.

Beeld Werk aantrekkelijk(er) voor WAO’ers en WAZ’ers

De wetswijziging biedt mensen met een WAO- of WAZ-uitkering meer inkomenszekerheid en is bedoeld om hen te stimuleren weer aan de slag te gaan. Tot nu toe volgt de herbeoordeling een half jaar nadat iemand is gaan werken.

 

Uitkering verlaagd of stopgezet

In de huidige situatie brengt UWV in de eerste zes maanden na de aanvang van het werk het loon in mindering op de uitkering. Daarna volgt een herbeoordeling om vast te stellen of het werk passend is. Is dat het geval, dan wordt de uitkering verlaagd of stopgezet. Bij twijfels of de werknemer in staat is het werk op langere termijn vol te houden, kan UWV de herbeoordeling maximaal drie jaar uitstellen.

 

Medische situatie

Overigens kan wel binnen vijf jaar om een andere reden een herbeoordeling plaatsvinden. Bijvoorbeeld als de werknemer er zelf om vraagt of bij een verandering in zijn medische situatie. Voor mensen met WAO of WAZ die al werken en bij wie het loon in mindering wordt gebracht, verandert de maximale termijn van drie jaren per 1 januari automatisch in vijf jaren. De wetswijziging heeft geen gevolgen voor werkgevers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.