Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Weet de fiscus eigenlijk wel in wat voor bedrijf u werkt?

Voor de fiscus is het van belang dat uw bedrijf in de juiste sector wordt ongedeeld. Dat  dit wel eens tot misverstanden kan leiden, blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Beeld Weet de fiscus eigenlijk wel in wat voor bedrijf u werkt?

De fiscus kijkt voor de sectorindeling werknemersverzekeringen naar de aard van de bedrijfswerkzaamheden én naar de functie die het bedrijf in het maatschappelijk verkeer inneemt. Zo komt naar voren in een uitspraak van de Hoge Raad.

 

Wat was het geval? Een leverancier van gevels voor onder meer woningen tegen een all-in prijs,  besteedt alle werkzaamheden uit aan derden maar doet zelf de uitvoering van de acquisitie van opdrachten en projectcalculatie. Tegenover de opdrachtgevers is de onderneming zowel verantwoordelijk als aansprakelijk voor een correcte uitvoering van het werk en bovendien de enige die aan de opdrachtgevers factureert.

 

Sectorindeling

Op 1 oktober 2005 wordt de onderneming door het UWV (sinds 2006 doet de Belastingdienst dit) als werkgever in sector 3 (Bouwbedrijf) ingedeeld. De ondernemer wil echter ingedeeld worden in sector 41 (Groothandel) en maakt de zaak aanhangig. Het hof geeft het UWV gelijk omdat de sectorindeling gebeurt op basis van de aard van de werkzaamheden en op de maatschappelijke functie van een bedrijf.

 

De onderneming stapt vervolgens naar de Hoge Raad. Deze beslist dat er niet gesproken kan worden van een handelsonderneming, omdat hiervoor het speerpunt is dat een gereed product in de markt wordt gezet. De opdrachtgever fabriceert daarentegen een maatwerkproduct.

 

Tip

Controleer altijd de sector waarvoor u bent ingedeeld voor de werknemersverzekeringen. De Belastingdienst kan de kernactiviteiten van uw bedrijf namelijk verkeerd inschatten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.