Logo
  • Nieuws
  • 18 januari 2012
  • Lianne Bouman

Verreken eindheffing werkkostenregeling nog in januari

Heeft u vorig jaar de werkkostenregeling (WKR) toegepast? Dan moet u uiterlijk in uw eerste aangifte loonheffingen van 2012 de definitieve eindheffing berekenen over het meerdere (of mindere) dat de vrije ruimte aan belaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers heeft overschreden, dan wel daaronder is gebleven.

Beeld Verreken eindheffing werkkostenregeling nog in januari

U hebt de keuze uit drie manieren om de vrije ruimte vast te stellen:

  1. U schat de vrije ruimte op basis van de loonsom van het voorafgaande kalenderjaar. Vanaf het moment dat de werkkosten boven de vrije ruimte uitkomen, geeft u dit in de aangifte loonheffingen aan. Na afloop van het jaar herrekent u op basis van de werkelijke loonsom.
  2. U schat de vrije ruimte op basis van het voorafgaande kalenderjaar en verdeelt dit over twaalf maanden. Per maand toetst u of de werkkosten boven de vrije ruimte uitkomen. Na afloop van het jaar herrekent u op basis van de werkelijke loonsom;
  3. U berekent iedere maand de vrije ruimte op basis van de werkelijke (cumulatieve) loonsom.

 

Welke manier u ook kiest, u moet iedere maand de (cumulatieve) omvang van de werkkosten vaststellen. Daarbij is van belang dat voor de loonadministratie de btw meetelt, terwijl de btw veelal niet op de grootboekkaart van het te belasten voordeel wordt geboekt. U moet de administratie dus zodanig inrichten dat de werkkosten kunnen worden verhoogd met het daarbij behorende btw-bedrag.

 

Voorbeeld

Bij de berekening met een loonsom van € 650.000 is er gerekend met € 60.425 aan vergoedingen/verstrekkingen. Daarvan valt € 25.975 onder het forfait. Er is een vrije ruimte van 1,4% van € 650.000 = € 9.100.

 

Dat betekent een overschrijving van € 16.875,- x 80% eindheffing = € 13.500.

Als men gebruik zou maken van de overgangsregeling zou er een eindheffing zijn van € 3.595. Overstappen naar de WKR geeft dus een extra te betalen bedrag van € 9.905 (€ 13.500 - € 3.595).

 

Overstappen?

U kunt nog in 2012 en 2013 gebruikmaken van de overgangsregeling. Vanaf 2014 is de WKR verplicht. Reken uit wat voor u het voordeligst is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.