Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2009
  • Lianne Bouman

Verplichte ongevallenverzekering à la Amerika?

banner-nieuwsberichten_23.pngU bent als werkgever niet verplicht een collectieve ongevallenverzekering af te sluiten voor uw werknemers. Maar als het aan jurist Laurens de Graaf van het Kennispunt Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht ligt, komt deze wettelijke verplichting er vroeger of later.

Beeld Verplichte ongevallenverzekering à la Amerika?

De Graaf, die ook werkt als advocaat, onderzocht de gevolgen van beroepsziekten en bedrijfsongevallen in Nederland en in de Verenigde Staten. Hij pleit voor de invoering van het Amerikaanse model, waarin elke werkgever een verplichte verzekering met automatische dekking heeft. In de Verenigde Staten krijgt de werknemer direct een uitkering en niet pas nadat de werknemer de rechter heeft ingeschakeld.

 

Cao

Een ongeval kan veel leed en financiële problemen veroorzaken. Zo brengt blijvende invaliditeit van uw werknemer extra kosten mee, bijvoorbeeld voor woningaanpassingen. De sociale verzekeringen bieden hiervoor doorgaans onvoldoende soelaas. In het kader van secundaire arbeidsvoorwaarden hebben de meeste werkgevers daarom al wel een dergelijke verzekering afgesloten. Een aantal cao ’s schrijft het sluiten van een collectieve ongevallenverzekering voor.

 

Voordelen

De voordelen van een collectieve ongevallenverzekering zijn:

 

  • Financiële ondersteuning van de betrokken werknemer en zijn familie;
  • Het getuigt van goed werkgeverschap dat u uw werknemer en zijn familie na een ongeval van een financiële ondersteuning kan verzekeren;
  • Een relatief goedkope secundaire arbeidsvoorwaarde.

 

Tip

U kunt in de polis uw bedrijf als begunstigde aanmerken bij een mogelijke ongevallenuitkering. U mag de uitkering uitbetalen aan uw getroffen werknemer of zijn familie of deze aanwenden om de financiële gevolgen voor uw bedrijf op te vangen, of een combinatie hiervan. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die u moet maken voor de werving en het inwerken van een vervanger en de loondoorbetalingverplichting. Dit betekent wel dat de werknemer en zijn familie geen of minder uitkering krijgen, als u besluit de uitkering (deels) voor uw bedrijf te gebruiken.

 

Let op

De verstrekking van een ongevallenverzekering is onbelast. De verzekering moet dan wel uitsluitend betrekking hebben op ongevallen tijdens het vervullen van de dienstbetrekking. De uitkering uit een dergelijke verzekering behoort tot het loon voor de loonbelasting/premies volksverzekeringen en premie Zvw. Echter, de uitkering vormt geen loon voor de premieheffing werknemersverzekeringen.

 

Een eenmalige uitkering voor het overlijden van een werknemer is tot een bedrag van drie keer het maandloon vrij van loonheffingen. Het maandloon is daarbij het brutomaandloon plus een twaalfde deel van het jaarbedrag aan vaste gegarandeerde beloningen. Het gedeelte boven de vrijstelling vormt belast loon. Als er sprake is van periodieke uitkeringen is de driemaandsvrijstelling niet van toepassing.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.