Logo
  • Nieuws
  • 22 augustus 2018
  • Bron: FD.nl

Krapte leidt tot bonus in de bouw

Een bonus of leaseauto om medewerkers vast te houden. Hierbij denkt u misschien in eerste instantie aan sectoren als de ICT of financiële dienstverlening. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt komen deze beloningsinstrumenten ook steeds vaker voor in een sector als de bouw. Bij sleutelfuncties als ontwikkelaars, projectcoördinatoren en 3D-ontwerpers wordt de beloning steeds vaker bepaald op basis van benchmarks.

Beeld Krapte leidt tot bonus in de bouw

Zo nodig wordt de beloning aangepast om te voorkomen dat medewerkers vertrekken naar de concurrent, zo meldt het Financieel Dagblad. Bijna de helft van de bouwbedrijven ondervindt momenteel stagnatie in het onderhanden werk, zo gaven zij in augustus aan tegenover het Economisch Instituut voor de Bouw. Als belangrijkste oorzaak noemden zij problemen met het vinden (en vasthouden) van geschikt personeel.

Op de vacaturesite van Dura Vermeer wordt bij diverse vacatures vermeld dat het salaris 'elk jaar wordt aangepast aan de uitkomst van ons eigen salaris-benchmark onderzoek'. Bij het bouwbedrijf heeft dit vergelijken tot een aanpassing geleid. Alfred Boot, directeur HR: "Met variabele beloningen liepen we wat achter op de concurrentie, dus dat hebben we aangepast."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.