Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Korting op uw loonkosten? Dien snel een aanvraag in!

Zoekt u een manier om uw personeel tegen subsidie in te zetten? Dan is de WBSO wellicht iets voor u. Welke faciliteit van de regeling voor u van toepassing is hangt af van de vraag of degene die ontwikkelwerk verricht zelfstandige is of zijn werk in loondienst verricht.

Beeld Korting op uw loonkosten? Dien snel een aanvraag in!

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling waarmee de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel Research and Development genoemd, compenseert.

 

Tegemoetkoming in loonkosten

Voor de loonkosten die direct met het speur- en ontwikkelingswerk zijn gemoeid, geldt een ‘korting’ op de af te dragen loonbelasting en premies voor de volksverzekering. De korting bedraagt per kalenderjaar 42 procent over de eerste 110.000 euro aan loonkosten en over de rest 14 procent. Voor starters is de korting 60 procent over de eerste 110.000 euro aan loonkosten.

 

Verhoging van de zelfstandigenaftrek

Als u en/of uw personeel arbeidsuren investeren in de ontwikkeling van (delen van) nieuwe producten of nieuwe productieprocessen, mag u een hoger bedrag aan zelfstandigenaftrek (aftrek S&O) in uw inkomstenbelastingaangifte opnemen. Wie op jaarbasis meer dan 500 uur besteedt aan S&O-werk, mag een verhoogde zelfstandigenaftrek toepassen van 11.608 euro. Voor een starter bedraagt deze 17.413 euro.

 

Geen uurloon invullen

Met ingang van 2009 wijzigt de berekening van het S&O-uurloon van medewerkers die S&O-werk verrichten. Bedrijven die in 2009 gebruik willen maken van de WBSO berekenen bij het invullen van hun aanvraag zelf geen gemiddeld uurloon meer voor hun medewerkers. U geeft alleen de burgerservicenummers (BSN's) van de medewerkers die in 2008 S&O-werk hebben verricht door aan agentschap SenterNovem van het Ministerie van Economische Zaken.

Zelfstandigen zonder werknemers en bedrijven die in 2007 geen gebruik hebben gemaakt van de WBSO hoeven geen BSN's door te geven. Voor deze bedrijven geldt immers een vast gemiddeld uurloon (forfait).

 

Voorbeeld

Voordeel op jaarbasis voor een zelfstandig ondernemer met twee medewerkers (gegevens 2008) die actief zijn met fysieke ontwikkelwerkzaamheden en die voor het eerst gebruik maakt van de regeling:

 

Ontwikkeltijd

 

Fiscaal voordeel

Netto voordeel

Ondernemer
600 uur

€ 11.436

€ 11.608 * 42% (belastingschijf)

€ 4.875

2 medewerkers á 300 uur

2 * 300 * € 29

€ 17.400 * 42% (afdrachtvermindering)

€ 7.308

 

 

 Totaal:

€ 12.183

 

Aan welke voorwaarden moet uw S&O-project voldoen?

U kunt WBSO aanvragen wanneer:

  • u zelf de S&O-werkzaamheden organiseert;
  • de technologische ontwikkeling nieuw is voor uw organisatie;
  • er technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig zijn;
  • de S&O-werkzaamheden nog plaats moeten vinden (u vraagt dus altijd vooraf WBSO aan).

 

Vraag nú WBSO aan

Wilt u vanaf 1 januari 2009 aanspraak maken op de WBSO? Dien dan vóór 30 november 2008 uw aanvraag. Aanvragen doet u met behulp van het aanvraagprogramma. U kunt uw aanvraag online indienen. Hiervoor hebt u een certificaat nodig. Hebt u nog geen certificaat, dan kunt u deze aanvragen op www.senterloket.nl.

 

Let op

Niet al het ontwikkelwerk kan worden gekwalificeerd als S&O-werk. Belangrijk is dat het gaat om de ontwikkeling van fysieke producten, van een voor uw bedrijf technisch nieuwe oplossing en dat er sprake is van een risico bij de ontwikkeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.