Logo
  • Nieuws
  • 20 november 2008
  • Lianne Bouman

Keuzemogelijkheid in uitstel AOW

Het wordt in de toekomst mogelijk de AOW (Algemene Ouderdomswet) maximaal vijf jaar later te laten ingaan. Mensen kunnen dan zelf aangeven wanneer de basispensioen moet ingaan. Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Keuzemogelijkheid in uitstel AOW

AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en rechtmatig in Nederland wonen. De AOW gaat nu in op de eerste dag van de maand waarin iemand 65 wordt. Als de AOW later ingaat, dan wordt die ook hoger. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel, waarin dit wordt geregeld ingediend bij de Tweede Kamer.

 

AOW een individuele keuze

Het doel van het wetsvoorstel is tweeledig; enerzijds een cultuuromslag bereiken waarbij mensen 65 jaar niet meer als definitief eindpunt zien van hun werkzame leven. Daarnaast krijgt men de keuzemogelijkheid om na 65 de AOW geheel of gedeeltelijk te ontvangen. De AOW wordt dan een individuele keuze, gebaseerd op de fysieke en financiële mogelijkheden van mensen. Mensen kunnen er dan voor kiezen werken geleidelijk af te bouwen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.