Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2008
  • Mariel Hovemann

HR-professionals zetten deur open voor Wajonger

Ruim vier op de tien HR-professionals zijn bereid een Wajonger in dienst te nemen zo blijkt uit onderzoek door TNS NIPO Consult in opdracht van CrossOver en de Verenigde Arbeidskundige Compagnie (VAC).

Beeld HR-professionals zetten deur open voor Wajonger

Bij 99 procent van de organisaties worden werkzaamheden uitgesteld. Ruim de helft van deze werkzaamheden (56 procent) zou prima door Wajongers gedaan kunnen worden, aldus de ondervraagde HR-professionals. Een kwart (23 procent) van de ondervraagden ziet dus kans tot ‘job carving’ in de eigen organisatie. Hierbij worden nieuwe functies gecreëerd op basis van simpele werkzaamheden.

 

Barrières

De grootste barrières bij HR-profesionals die niet van plan zijn een Wajonger aan te nemen, zijn de extra aandacht die je aan een Wajonger moet schenken en de extra tijd die het kost. Daarnaast zien zij de toegevoegde waarde niet. HR-professionals die Wajongers wel zien zitten, noemen als belangrijkste drijfveren: verlagen van de werklast en opknappen van eenvoudige klussen. Daarnaast vinden ze het belangrijk om een sociaal gezicht te hebben.

 

Bedrijf doorlichten

Momenteel kent Nederland 167.000 Wajongers - jongeren met een arbeidshandicap.

Hans Kamps, voorzitter van CrossOver en kroonlid van de Sociaal Economische Raad: “Zoals we nu bezig zijn kan het niet langer. We kunnen mensen met potentieel niet blijven afschrijven in de Wajong terwijl er krapte op de arbeidsmarkt heerst. Het moment is gekomen het tij te keren. Ik roep de overheid op bedrijven sociale vouchers te geven waarmee zij hun organisatie kunnen laten doorlichten. Vervolgens worden Wajongers geplaatst op de gecreëerde plekken.”

 

Ook honger naar een Wajonger?

 Als u een werknemer met een Wajong-uitkering in dienst neemt kunt u een beroep doen op de volgende regelingen:

  • No-riskpolis: u krijgt van het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten bij ziekte van de werknemer.
  • Premiekorting: als u een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer in dienst neemt kunt u € 2.042 premiekorting per jaar krijgen. Neemt u een jonggehandicapte in dienst dan geldt een extra korting van € 1.360. In totaal kunt u dus maximaal € 3.402 korting per jaar krijgen op de arbeidsongeschiktheids- en werkloosheidspremies.
  • Proefplaatsing: bij twijfel aan het succes van een tewerkstelling, kunt u een proefplaats aanbieden voor maximaal drie maanden. De Wajong-gerechtigde werkt in deze periode onbetaald op proef. De uitkering gaat dan gewoon door.
  • Loondispensatie: als een Wajonger aantoonbaar onder het wettelijk minimumloon presteert kan het UWV u loondispensatie verlenen. U kunt dan tijdelijk minder dan het minimumloon betalen. Het UWV geeft de Wajonger in dat geval een aanvulling op de uitkering.
  • Begeleiding op het werk via een jobcoach. Een re-integratiebureau bepaalt voor hoeveel procent iemand ‘loongevende arbeid’ kan doen. Dat moet minimaal veertig procent zijn om in aanmerking te komen voor een jobcoach.

 

Verder zijn er voor Wajongers de volgende mogelijkheden:

  • Subsidieregeling voor scholing bij belemmeringen
  • Aanvulling op loon (loon- en inkomenssuppletie) bij een lagere verdiencapaciteit gedurende vier jaar
  • Gedurende vijf jaar blijft het recht op een Wajong-uitkering bestaan. In die vijf jaar wordt het verdiende salaris in mindering gebracht op de uitkering.

 

Meer informatie is te vinden op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.