Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2008
  • Mariel Hovemann

Extra tijdvak subsidieaanvraag voor scholingstrajecten bedrijven

Er is een extra tijdvak voor het aanvragen van Europese scholingsubsidies (ESF) door bedrijven gecreëerd. Vanaf september van dit jaar kunnen bedrijven een aanvraag indienen om scholingstrajecten van hun werknemers te financieren.

Beeld Extra tijdvak subsidieaanvraag voor scholingstrajecten bedrijven

Het extra tijdvak is nodig omdat veel bedrijven door het strenge puntensysteem van de eerdere ronde moeite blijken te hebben met de realisatie van de aanvraag. Daardoor blijft er subsidiegeld over. Als het bedrijfsleven dit niet opmaakt, moet het terug naar Brussel.

 

Ongeveer 280 bedrijven werden begin dit jaar door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgewezen voor een scholingssubsidie. Tientallen andere bedrijven en sectorfondsen kregen wel geld, maar hebben zo hun best gedaan om aan de eisen voor een gunstige puntentelling te voldoen, dat de aanvraag niet reëel blijkt te zijn. Zij lopen alsnog een deel van de subsidie mis.

 

Versoepeling puntensysteem
Staatssecretaris Aboutaleb van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de tweede kamer het extra aanvraagtijdvak van september aangekondigd. Ook stelt hij een versoepeling voor van het puntensysteem voor de ESF-ronde in februari 2009. Hij wil daarmee voorkomen dat er Europees subsidiegeld onbenut blijft en Nederland aan het eind van de Europese periode in 2013 moet ESF-geld moet terugstorten. De puntenranking wijzigt in het komende tijdvak van september nog niet.

 

Bonus invoeren

De staatssecretaris pleit in de brief voor een andere beoordeling vanaf 2009. Wel blijft de onderkant van de arbeidsmarkt punt van aandacht. Aboutaleb wil een bonussystematiek, waardoor bedrijven worden geprikkeld een realistische aanvraag te doen. Bij de vorige aanvraagronde hebben veel bedrijven zich laten verleiden tot een onrealistische aanvraag om zo voldoende punten en dus subsidie binnen te halen. Maar bij de eerste controles is gebleken dat er niet altijd een juiste voorstelling van zaken is gegeven. Om dit te voorkomen, wil de staatssecretaris een bonus invoeren voor bedrijven die een correcte aanvraag doen. Uiteindelijk maken dan meer bedrijven kans op een subsidie.

 

Tip

Meer informatie over de ESF-regeling vindt u op de website van het Agentschap SZW. U kunt ook gebruikmaken van de regeling, waarin de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen voorziet. Deze regeling heeft tot doel het verlagen van de brutoloonkosten voor de werkgever en een verbetering van scholing en opleiding. Het gaat vooral om werknemers die scholing volgen, en werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. Meer informatie vindt u op de site van de Belastingdienst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.