Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2011
  • Mariel Hovemann

ESF-regeling: steeds meer organisaties doen aan ‘slimmer werken’

Meer arbeidsorganisaties zijn aandacht gaan schenken aan sociale innovatie met de komst van de subsidieregeling ESF Actie E. Dat blijkt uit een onderzoek naar de resultaten en effecten van de subsidieprojecten uit het eerste tijdvak. Het onderzoek is door Bureau Bartels uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld ESF-regeling: steeds meer organisaties doen aan ‘slimmer werken’

De evaluatie is uitgevoerd onder arbeidsorganisaties die al dan niet met succes een aanvraag hebben ingediend in het eerste tijdvak van Actie E. Met name middelgrote en grote arbeidsorganisaties uit zowel industriële als dienstverlenende arbeidsorganisaties hebben veel projectvoorstellen ingediend.

 

Slimmer werken

De sociale innovatieprojecten die vanuit de regeling ondersteund zijn, komen doorgaans uit de koker van de werkgever of het middenkader. Werknemers(vertegenwoordigers) worden veelal pas bij de uitvoering van de pilotprojecten betrokken. De meeste projecten hebben betrekking op het thema ‘slimmer werken’. Op enige afstand krijgen de thema’s ‘nieuwe arbeidsverhoudingen’ en ‘flexibele arbeidsorganisaties’ bij meer dan de helft van de gehonoreerde projecten (ook) aandacht.

 

Knelpunten project(aanvraag)

Het ontwerpen en vervolgens uittesten van de sociale innovatieprojecten verloopt in een grote meerderheid van de gevallen niet vanzelf. Knelpunten die relatief vaak worden ervaren zijn realiseren van voldoende betrokkenheid, overwinnen van weerstanden en langere pilotprojecten dan vooraf was voorzien. De voorwaarde van een maximale projecttermijn van één jaar is hierdoor in een aantal gevallen gaan knellen.

 

Best practices

Ook werd de informatievoorziening maar matig gewaardeerd. Dit had te maken met het ontbreken van een heldere uitleg over wat onder sociale innovatie werd verstaan en – achteraf bezien – onvoldoende duidelijkheid over de procedures en de geldende (administratieve) eisen. Daarom geeft de evaluatie tien aanbevelingen om de uitvoering van de regeling te verbeteren.

De evaluatie heeft daarnaast een aantal positieve ervaringen (good practices) opgeleverd, die andere arbeidsorganisaties kunnen inspireren om ook aan de slag te gaan met sociale innovatie. Het onderzoek is hier te downloaden.

 

Nieuwe subsidie sociale innovatie

De subsidieregeling ESF is gericht op de ondersteuning van projecten voor mensen die moeilijk zelfstandig een baan kunnen vinden, alsmede op de scholing van werknemers om ze beter toe te rusten voor veranderingen op de arbeidsmarkt. Deze subsidie kan niet meer worden aangevraagd. Wel kan vanaf 3 oktober 2011 de nieuwe subsidie sociale innovatie, vitale bedrijven worden aangevraagd. Actie E Sociale innovatie, vitale bedrijven, biedt subsidie aan werkgevers die bedrijfsprocessen verbeteren en duurzame inzetbaarheid vergroten om effectiever te werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.