Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2008
  • Mariel Hovemann

Eerstedagsmelding gaat verdwijnen

U hoeft niet langer voor elke nieuwe werknemer die in dienst treedt onmiddellijk een melding te maken bij de Belastingdienst. De zogeheten eerstedagsmelding (EDM) wordt namelijk afgeschaft. Dit is volgens bronnen in Den Haag een van de maatregelen die het kabinet op Prinsjesdag aankondigt om de regeldruk voor bedrijven verder te verminderen. Zo weet het Financieele Dagblad te melden.

Beeld Eerstedagsmelding gaat verdwijnen

Nu geldt nog de verplichting dat de melding uiterlijk één dag voor het begin van de werkzaamheden van een nieuwe medewerker wordt gedaan. Gebeurt dit niet dan volgt een boete van 1134 euro per overtreding. De overheid heeft deze regel twee jaar geleden ingevoerd om zwartwerken, illegale arbeid en dus fraude tegen te gaan.

Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland worden per jaar zes miljoen meldingen gedaan 'waarmee helemaal niets gebeurt'. De eerstedagmelding wordt dan ook als een van de meest irritante Haagse regeltjes gezien.

 

Op basis van risico-analyse

Volgens het FD vervangt een selectieve aanpak op basis van risicoanalyse de verplichte eerstedagmelding. Een aanpak vergelijkbaar met wat de douane doet, onder meer bij het opsporen van ontduiking van invoerrechten en btw.

De staatssecretarissen Jan Kees de Jager (Financiën) en Frank Heemskerk (Economische Zaken) willen overigens niet officieel bevestigen dat het schrappen van de eerstedagsmelding op Prinsjesdag wordt aangekondigd. In een gesprek met het FD houden zij het erop dat zij 'dit najaar met concrete plannen naar buiten komen'.

 

Schieten met hagel

Wel erkennen zij dat 'de meldplicht grote irritatie geeft bij werkgevers' en dat de maatregel 'schieten met hagel' is. “Het is nu een instrument van wantrouwen jegens werkgevers. Dat wil het kabinet veranderen door niet ieder bedrijf een verplichting op te leggen als de meeste zich netjes gedragen,” aldus De Jager.

De werkgeversorganisaties dringen al langer aan op afschaffing van de eerstedagsmelding. Volgens de werkgevers is fraude veel eenvoudiger aan te pakken door efficiënter gebruik te maken van gegevens die de overheid al heeft. Ook pleiten zij voor een realistischer identiteitscontrole.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.