Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2009
  • David Davidson

Buitenlandse kenniswerker makkelijker aan de slag in Europa

Knappe koppen van buiten de EU kunnen over twee jaar makkelijker aan de slag in Europa. Dan voert Europa de ‘blauwe kaart’ in, de tegenhanger van de Amerikaanse Greencard.

Beeld Buitenlandse kenniswerker makkelijker aan de slag in Europa

Van alle werknemers in binnen de EU is maar 1,7 procent een hoogopgeleide niet-Europeaan, De VS en Australië zijn veel succesvoller in het aantrekken van buitenlandse intelligentie: respectievelijk 3,2 en 9,9 procent van de werknemers is een hoogopgeleid iemand van buiten de landsgrenzen.

 

Hoger loon

Om voor een ‘blauwe kaart’ in aanmerking te komen moet de kennismigrant minstens een salaris ontvangen dat anderhalf keer zo hoog ligt als het gemiddelde loon in het EU-land waar hij zich wil vestigen. De ‘blauwe kaart’ geeft het recht om na 1,5 jaar in een ander EU-land te gaan werken. Ook mogen gezinsleden van de buitenlandse kenniswerker overkomen naar Europa.

 

Nederland heeft al een regeling om hoogopgeleide niet-Europeanen aan te trekken. De blauwe kaart moet één regeling bieden voor alle EU-landen. De landen moeten de Europese regels binnen twee jaar hebben ingevoerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.