Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2015
  • Bron: Universiteit Utrecht

Steun van Europese topmanagers voor werk-privébeleid

Europese topmanagers zijn, wat hun werknemers betreft, het meest positief over flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. Dat laat Wike Been zien in haar proefschrift waar ze 18 december op hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Beeld Steun van Europese topmanagers voor werk-privébeleid

Regelingen die het voor werknemers makkelijker moeten maken om werk en privé te combineren moeten ook voor het bedrijf goed uitpakken, vinden werkgevers in Europa. Sinds jaar en dag wordt de discussie gevoerd hoe werknemers een goede werk-privébalans kunnen bereiken. In de strategieën die worden aangedragen - minder werken, flexibel werken, thuiswerken, verlofregelingen - spelen werkgevers een centrale rol.

Flexibiliteit over en weer

Regelingen als flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken kunnen volgens topmanagers gunstige effecten hebben op de organisatie. Het kan namelijk bijdragen aan flexibele werknemers (voor wat hoort wat, dus werknemers moeten in ruil voor de flexibiliteit zich ook zelf flexibel opstellen), potentieel langere openingstijden, minder overheadkosten etc. Ook wordt het arbeidspotentieel van werknemers niet aangetast door deze regelingen - ze kunnen immers een volledige werkweek blijven draaien.

Verlofregelingen

Topmanagers zijn minder enthousiast over het aanvullen van wettelijke verlofregelingen, interne kinderopvang of deeltijdwerk. Dit hangt samen met het beleid van de overheid. In landen waar de overheid ruime verlofregelingen biedt of uitgebreide kinderopvang, zien werkgevers het niet als hun taak om dit aan te vullen. Ze vinden het de verantwoordelijkheid van de overheid. In deze landen vinden topmanagers het echter wel vaker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om werk-privébeleid aan te bieden en is het daarmee niet alleen een bedrijfsmatige afweging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.