Logo
  • Nieuws
  • 8 januari 2015
  • Mariel Hovemann

60 Procent managers vertrouwt flexibel werkende medewerkers

Bij medewerkers leeft duidelijk een behoefte aan outputgestuurd leiderschap. Medewerkers willen beoordeeld worden op de resultaten die ze met hun werkgever afspreken. Zij geloven dat hun leidinggevende hen vertrouwt, ook als zij hun werk bijvoorbeeld thuis of buiten kantooruren uitvoeren. Dit blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015.

Beeld 60 Procent managers vertrouwt flexibel werkende medewerkers

56 Procent van de medewerkers vindt het belangrijk om zelf de werktijden te kunnen bepalen. Ook de mogelijkheid om zelf een werkplek te kiezen is belangrijk voor veel medewerkers; 47 procent van hen hecht hier waarde aan. Uiteraard zijn flexibele werktijden niet in elke functie mogelijk; vooral medewerkers in de zorg en medewerkers in het onderwijs geven meer dan gemiddeld aan dat dit niet voor hen van toepassing is.

Aansturing op resultaten

Bij medewerkers leeft duidelijk een behoefte aan outputgestuurd leiderschap. Medewerkers willen beoordeeld worden op de resultaten die ze met hun werkgever afspreken (58 procent). Zij geloven dat hun leidinggevende hen vertrouwt, ook als zij hun werk bijvoorbeeld thuis of buiten kantooruren uitvoeren. De meeste medewerkers vinden dat flexibel werken niet leidt tot een hogere werkdruk of verstoring in de balans tussen werk en privé.

Wisselende marktomstandigheden

Kobe Verdonck, CEO Raet: “Een ontwikkeling die ik herken binnen Raet is de groeiende behoefte van medewerkers om zelf te bepalen hoe en wanneer zij tot de beste resultaten komen. Als de aard van het werk het toelaat, geven we hen daarvoor de ruimte. Ons bestuur gelooft in modern, resultaatgericht leiderschap. We spreken elkaar aan op performance, kwaliteit en de tevredenheid van onze klanten, en laten medewerkers daarin hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik zie deze ontwikkeling ook bij veel andere werkgevers. Werkgevers in ons onderzoek geven ook aan dat zij hun workforce meer gaan flexibiliseren. Wisselende marktomstandigheden zijn daarvoor de belangrijkste reden. Werkgevers gaan de komende jaren meer met tijdelijke contracten werken en zoeken naar manieren om medewerkers breder inzetbaar te maken.”

Hoe sluit u daarin aan bij de ambities van uw medewerkers? Het onderzoeksrapport ‘De flexibilisering van arbeid’ kan een goede discussie daarover verder op gang helpen. Download hier gratis

Raet is marktleider op het gebied van software voor Human Capital Management en personeelsadministratie. De HR-software van Raet, Youforce, is gebaseerd op het IT-concept Software as a Service (SaaS) en ondersteunt organisaties bij het optimaliseren van Human Capital Management als onderdeel van de organisatiestrategie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.