Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2018
  • Bron: Investico

FNV pleit voor betere controles gebruik algoritmes op de werkvloer

Data van werknemers worden slecht beschermd zo blijkt uit onderzoek van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer, radioprogramma Argos en het Rotterdamse webmagazine Vers Beton.

Beeld FNV pleit voor betere controles gebruik algoritmes op de werkvloer

Steeds meer bedrijven en de overheid verzamelen details over de persoonlijkheid, stress, werkplezier, ziekte en ‘burgerschap’ van hun personeel. Een zorgelijke ontwikkeling volgens Zakaria Boufangacha, bestuurder van FNV: “Mensen zijn geen machines die je even kunt uitlezen. Er moet meer transparantie komen over welke data worden verzameld en wat daarmee gebeurt, zeker wanneer algoritmes steeds belangrijker worden bij het nemen van beslissingen die werknemers aangaan.”

Data-accountants

Om die reden wil FNV dat er ‘data-accountants’ worden aangesteld die de algoritmes controleren. “Zo’n accountant moet jaarlijks diep in de systemen kijken en erop toezien dat er geen zaken gebeuren die we niet willen. Net als een financiële accountant moet zo iemand een organisatie controleren. Wij vertrouwen niet op zelfregulering.”

Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven geeft aan dat ‘dit soort rekenmodellen om duidelijke ethische en wettelijke richtlijnen vragen, maar die ontbreken nu en dat is zeer kwalijk.’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.