Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2016
  • Bron: Kassa

Dwangsom voor wifi-tracking klantgedrag

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een dwangsom opgelegd aan een bedrijf dat op uitgebreide schaal klantgedrag registreert op basis van wifi-tracking. Hoe ver mogen werkgevers gaan bij het verzamelen van data van medewerkers?

Beeld Dwangsom voor wifi-tracking klantgedrag

Het betreffende bedrijf, Bluetrace, helpt winkels klantgedrag te registreren met de wifi-signalen uit bijvoorbeeld hun smartphones. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens worden op deze manier meer gegevens dan noodzakelijk verzameld, worden gegevens opgevangen van omwonenden en voorbijgangers en worden de data niet snel genoeg verwijderd of geanonimiseerd. Ook informeert Bluetrace bezoekers onvoldoende over dat ze gevolgd worden.

"Met deze gegevens kan het gedrag van personen in kaart worden gebracht en dat is niet toegestaan," zegt een woordvoerster van de privacywaakhond. "Het is een grondrecht om je vrij te kunnen bewegen zonder dat je bewegingen in allerlei bestanden belanden." Bluetrace krijgt zes maanden om zich alsnog aan de regels te gaan houden. Daarna wordt wekelijks een boete van 5000 euro opgelegd met een maximum van 100.000 euro.

Balans vinden met privacy

Nieuwe technologieën maken het verzamelen en verwerken van data op de werkplek voor een organisatie steeds eenvoudiger. Het verzamelen van persoonsgegevens door de werkgever kan echter op gespannen voet staan met de privacy van een werknemer. Volgens Wilbert Tomesen, vicevoorzitter Autoriteit Persoonsgegevens en spreker tijdens het event Tomorrow@work, gaat het erom de balans te vinden met privacy van werknemers als uitgangspunt.

Tomesen: “Privacy zou ‘Chefsache’ moeten zijn. Daarbij moeten werkgevers zich realiseren wat de privacy-uitgangspunten zijn en op welke fundamentele vragen ze een antwoord moeten hebben.” Een van die uitgangspunten is dat bescherming van je persoonlijke levenssfeer een grondrecht is, dat zowel in de Grondwet (artikel 10) als in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (artikel 8) is opgenomen. “Dat betekent ten eerste dat datgene wat je van een ander vraagt nodig is voor het doel waarvoor je de gegevens verzamelt en dat je dat doel niet op ook een andere, minder ingrijpende, manier kan bereiken. Ten tweede betekent het dat je niet méér persoonsgegevens moet verzamelen dan je nodig hebt. En ten derde is van belang dat je de gegevens niet langer bewaart dan nodig.”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.