Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2013
  • Peter van den Hout

3 onomkeerbare data-trends in HR

Cloud, social en Big Data. Dat zijn de drie toverwoorden in de technologische ontwikkeling van HR. Tijdens de afgelopen conferentie HR Tech Europe 2013 zoemden deze termen door de gangen van de Amsterdamse RAI. Wat betekent dit voor uw organisatie?

Beeld 3 onomkeerbare data-trends in HR

"Vergeleken met vorig jaar is inmiddels zo'n 80 procent van alle HR-toepassingen naar de cloud verhuisd," vertelt Henry Barenholz, Senior Director HCM Leader Benelux van Oracle. "Dat is nog veel sneller gegaan dan ik had verwacht. Een mooi voorbeeld hiervan is de gemeente Rotterdam die onlangs alle HR-processen naar de cloud heeft gebracht." 

Wat ook een hoge vlucht heeft genomen volgens Barenholz is de invloed van social media op HR-applicaties. "De mogelijkheden en look & feel van social media zijn stevig doorgedrongen. Als je HR-applicaties niet mobiel te benaderen zijn, dan loop je eigenlijk al achter. Ik verwacht dat onder invloed hiervan privé en zakelijk steeds meer door elkaar gaan lopen. Misschien nog wel sneller dan we met z'n allen denken."

HR Analytics

Als derde trend noemt hij de niet te stoppen opkomst van Big Data. Dit verklaart de grote interesse in HR Analytics, een onderdeel van het vakgebied waar veel HR-professionals nog niet echt raad mee weten. "Het grootste misverstand is dat HR Analytics moeilijk en duur is. Je moet alleen niet alles tegelijk willen meten. Begin klein en start met een klein onderdeel van je HR-toepassingen, bijvoorbeeld je recruitment. Breng in kaart welke wervingskanalen het best renderen en hoe lang vacatures open staan et cetera. Als je dit op de rit hebt, kun je de volgende stap maken."

Spaghetti ontrafelen

Om goede analyses en managementrapportages te maken is de koppeling van verschillende datasystemen van essentieel belang. Barenholz gaat er dan ook vanuit dat de verdere integratie van IT-systemen voor HR, Finance, CRM en ERP aanstaande is. "Organisaties kunnen er niet meer omheen om dit goed te regelen. De spaghetti aan interne en externe data moet ontrafeld worden! Medewerkers moeten snel en op eenvoudige wijze de juiste gegevens boven water krijgen om hun werk goed te kunnen doen."

Een niet te onderschatten component in dit verband zijn de gevolgen voor gebruikers van deze systemen. Barenholz: "HR heeft hier een taak op het gebied van change management. Medewerkers moeten meteen worden meegenomen bij de introductie van een nieuw systeem. Het liefst voorafgaand aan de implementatie of in ieder geval parallel daaraan."

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.