Logo
  • Nieuws
  • 3 november 2015
  • Bron: Rijksoverheid

Ruim een miljoen werknemers vindt maatregelen tegen fysieke belasting noodzakelijk

Bijna drie miljoen werknemers in Nederland voeren fysiek belastend werk uit. Dat betekent regelmatig kracht zetten, vaak herhalende bewegingen maken of in ongunstige houdingen werken. Ruim 30 procent van hen heeft behoefte aan maatregelen om fysieke belasting te voorkomen. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2014) van TNO en CBS.

Zonder maatregelen tegen fysiek te belastend werk is de kans op lichamelijke klachten groot. Van alle aan het werk gerelateerde verzuimdagen is 38 procent te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat; 30 procent was te wijten aan fysiek belastend werk. Op jaarbasis betekent dit 800 miljoen euro aan kosten door loondoorbetaling van extra verzuimdagen door beroepsziekten door fysieke belasting. Volgens 45 procent van de werkgevers vormt fysieke belasting een belangrijk arbeidsrisico in hun bedrijf, en daarmee is dit risico aanwezig in ruim 165.000 bedrijven in Nederland.

Netwerk Fysiek Werk

In 2014 is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in samenwerking met TNO en Buro voor Fysieke Arbeid, gestart met het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Dit netwerk met verschillende bedrijven deelt kennis over de aanpak van fysiek zwaar werk. Eén van de deelnemers aan het netwerk is Nissan Motor Parts Europe. Met hun aanpak Smart Ergonomics trainen de interne coaches bij Nissan werknemers om op een zo slim mogelijke manier hun lichaam te gebruiken. Door eenvoudige oplossingen te gebruiken leren werknemers hoe ze onderdelen moeten verplaatsen zonder bijvoorbeeld rugklachten te krijgen. Met succes, het ziekteverzuim ligt bij Nissan al jaren heel laag en in 2010 werd het bedrijf benoemd tot het veiligste magazijn van Nederland.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.