Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2015
  • Bron: CBS en TNO

Duurzame inzetbaarheid: Bijna kwart werknemers ontbreekt het aan nieuwe kennis of vaardigheden

23 Procent van de werknemers zegt dat zij nieuwe kennis of vaardigheden missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen uitvoeren. Werknemers die dit aangeven zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 van het CBS en TNO.

Ruim 27 procent in de sector informatie en communicatie geeft aan belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden te missen. Dit hangt vooral samen met de snelheid van technologische ontwikkelingen.

Ook werknemers die werken in de reparatie van auto´s, de bouw, reclame en marktonderzoek, industrieel ontwerp en vormgeving geven aan relatief veel belangrijke nieuwe kennis en vaardigheden te missen.

In het vervoer en opslag, de horeca en de landbouw en visserij zijn daarentegen weinig werknemers die nieuwe kennis of vaardigheden missen.

Kwalificatieveroudering

Kwalificatieveroudering doet zich iets meer voor onder hoog- dan onder laagopgeleiden. Naar leeftijd zijn de verschillen groter zo blijkt uit de enquête. De allerjongste en de alleroudste werknemers geven aan genoeg nieuwe kennis of vaardigheden te bezitten. De onderzoekers maken daarbij de kanttekening dat een groot deel van de jongeren een bijbaan of startbaan heeft onder hun opleidingsniveau. 65-plussers zijn vaker laagopgeleid en werken in flexibele dienstverbanden als taxichauffeur, koerier of dagbladenbezorger.

Vaker verzuim en burn-out

Werknemers die aangeven dat zij nieuwe kennis en vaardigheden missen, verzuimen meer. Hun verzuimpercentage ligt met 4,7 procent aanzienlijk hoger dan van werknemers die over voldoende kennis en vaardigheden (3,4 procent) zeggen te beschikken.
Verder laat de enquête zien dat 12 procent van de werknemers zeer ontevreden is over het werk en vaak burn-outklachten heeft door het gebrek aan nieuwe kennis en vaardigheden.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.