Logo
 • Achtergrond
 • 19 oktober 2020
 • Qragt

Zo verbeter je de vitaliteit van je medewerkers

De vitaliteit van je medewerkers is vandaag de dag een relevant thema. Vitale medewerkers zijn mentaal en emotioneel in balans, hebben een gezonde leefstijl en zitten beter in hun vel. Daardoor presteren zij beter en kunnen zij ook beter met veranderingen omgaan. Zeker in deze periode van corona-onzekerheid is dat welkom. Als werkgever heb je hier meer invloed op dan je denkt.
Beeld Zo verbeter je de vitaliteit van je medewerkers

» Vitaliteit – De mate waarin iemand krachtig en energiek is.

We vroegen Ingmar Torjuur, Junior HR Manager bij Capability, welke rol vitaliteit van de medewerkers speelt binnen de arbodienstverlening.

Bewaak de werk-privé balans

Het merendeel van het langdurig verzuim heeft een mentale oorzaak en is herleidbaar tot de werk-privé situatie. Gezien de recente corona-crisis is het van belang om meer aandacht te geven aan fysieke en geestelijke gezondheid van je medewerkers. Ze staan nu namelijk, meer dan ooit tevoren, fysiek, mentaal en sociaal onder druk. Torjuul legt uit:
“Er wordt meer thuisgewerkt. Dat verstoort letterlijk de werk-privé balans van mensen. Stel je voor, je hebt een man die ook thuiswerkt en 3 kinderen waar voor gezorgd moet worden. Dat vraagt om aanpassingsvermogen. Daarnaast vervalt het sparren en het gesprek met collega’s bij de koffieautomaat, en lang niet iedereen beschikt over een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek. Als bedrijf liggen de vitaliteitsuitdagingen nu in de thuissituatie. En in het bewaken van die werk- en privébalans”.

De voordelen van vitale medewerkers

Met meer vitale en energieke medewerkers verklein je als werkgever de kans op fysieke en geestelijke klachten en daarmee op verzuim. Uit onderzoek van Stichting Gezondheid blijkt dat energieke medewerkers leiden tot 27% minder ziekteverzuim.

Met vitale werknemers:

 • Verhoog je de productiviteit
 • Verhoog je de sfeer en tevredenheid
 • Verlaag je het ziekteverzuim
 • Bind je jouw werknemers eerder aan je organisatie.

Vitaliteit is meer dan een gevulde fruitschaal

“Echte vitaliteit gaat verder dan het verzorgen van fruit op de afdeling en het faciliteren van een sportabonnement”, stelt Ingmar. “Iedereen heeft een andere belastbaarheid waarbij zij nog gezond en vitaal blijven. Je moet de belasting en belastbaarheid in evenwicht houden. Dat is ook een wisselwerking tussen werknemer en werkgever. Bij Capability mogen werknemers alles aandragen wat zij belangrijk achten om vitaal te blijven. Zodra dit door een grote groep gesteund wordt, neem ik het mee in het overleg met de directie en kijken wij of het mogelijk is om dit te implementeren”.

5 tips om vitaliteit te verbeteren

Om vitaliteit binnen het bedrijf écht te laden is het slim om een vitaliteitsprogramma of vitaliteitsbeleid op te zetten. Met deze 5 concrete tips kun je alvast aan de slag om vitaliteit onder medewerkers te promoten.

 1. Stilzitten is een grote boosdoener en heeft een slecht effect op de vitaliteit. Spoor je medewerkers actief aan om voldoende te bewegen en van houding te wisselen tijdens een werkdag. Geef zelf het goede voorbeeld of organiseer een challenge om medewerkers uit te dagen.
 2. Stimuleer gezond eten en drinken. Dat kan met bedrijfsfruit, maar ook door het voor thuiswerkers mogelijk te maken op normale tijden te lunchen en avondeten (plan dan geen online-meetings meer in, kader werktijden af).
 3. Zorg voor ruimte voor ontspanning. Dit zorgt ervoor dat mensen tot rust kunnen komen en zich op kunnen laden. Wanneer medewerkers zich te lang achter elkaar inspannen kan dat op ten duur leiden tot te hoge werkdruk, werkstress en verzuim.
 4. Daag medewerkers uit om zich te blijven ontwikkelen. Persoonlijke groei en ontwikkeling stimuleert het werkgeluk en voorkomt dat iemand een bore-out krijgt. Bied daarom opleidingsmogelijkheden aan; bijvoorbeeld via één van de 300 online opleidingen via Qragt.
 5. Een goede werksfeer is essentieel. Zorg dat mensen zich gehoord voelen, dat alles bespreekbaar is en er ruimte is voor sociale verbinding. Denk aan  een vrijmibo, digitale pubquiz, leuke bedrijfsuitjes en een goede interne communicatie.

Vitaliteit draait om balans

Iedere werknemer is uniek, heeft een andere belastbaarheid en eigen levensgebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op vitaliteit, werk en het leven. “In feite draait vitaliteit voor werknemers om maatwerk. Bij Capability willen wij ervoor zorgen dat iedere werknemer in balans is en blijft. De balanstest van Qragt helpt daarbij. Die vullen wij zelf ook in. Twee keer per jaar checkt iedere werknemer zo zelf of hij nog in balans is. Je krijgt dan concrete tips om zelf je vitaliteit te verhogen en wanneer er écht iets speelt helpt een balanscoach om de situatie te verbeteren”.

Door de juiste aandacht te investeren, maak je een leven lang werkelijk mogelijk. Dankzij Qragt realiseer je vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en voorkom je verzuim.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.