Logo
  • Nieuws
  • 16 november 2010
  • Dagmar Hendriks

Werkgever geef je fouten toe

Leidinggevenden vinden het lastig om gemaakte fouten toe te geven aan hun team.  Werknemers daarentegen lijken daar minder problemen mee te hebben. Zij tonen echter minder durf op de werkvloer als het aankomt op het aangeven van grenzen en het nemen van initiatief.

Beeld Werkgever geef je fouten toe

Dit blijkt uit het onderzoek van advies- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma naar lef op de werkvloer onder ruim 500 werknemers.

 

Complimenten geven

Medewerkers tonen vrij veel durf op de werkvloer. Zo blijkt dat 87 procent probleemloos complimenten geeft aan collega’s. Werknemers ervaren dat werkgevers daarentegen hier terughoudender in zijn, slechts de helft lijkt hier geen moeite mee te hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat werkgevers, 53 procent, minder snel hun fouten toegeven in tegenstelling tot medewerkers.

Bang om te falen

Daar waar fouten toegeven geen enkele moeite kost, vindt de werknemer, en met name de vrouw, het erg lastig om grenzen aan te geven aan collega’s en leidinggevenden. Meer dan de helft van de vrouwelijke werknemers loopt hier regelmatig tegen aan en ziet dit als een belangrijk aandachtspunt.

Ook aan het nemen van initiatief en het nemen van risico’s kan nog gewerkt worden door werknemers. Eén op de acht durft in zijn of haar organisatie geen risico te nemen, omdat men bang is om te falen. Initiatief nemen werknemers in Nederland alleen als zij 100 procent achter een idee staan. Bij enige twijfel geeft één op de vijf van de Nederlanders aan niet in het diepe te springen en dus geen initiatief te tonen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.