Logo
  • Nieuws
  • 16 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Vrouw op weg naar de top vertraagd

Het wil niet echt lukken om meer topvrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven te krijgen. In 2008 liep het aantal hogergeplaatste vrouwen met bijna twee procent op, maar in 2009 zakte dat aantal weer naar 0,5 procent.

Beeld Vrouw op weg naar de top vertraagd

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van De Volkskrant naar vrouwen in topposities bij dertig toonaangevende bedrijven. De volkskrant heeft gekeken naar bestuurders, commissarissen maar ook naar vrouwelijke managers in de laag vlak onder de top.

 

Charter Talent naar de Top

Afgelopen jaren zijn er meerdere initiatieven genomen om de doorstroom van vrouwen op de agenda te krijgen. Tot nu toe werpen ze niet snel vruchten af. Zo hebben ruim honderd bedrijven beloofd werk te maken van de doorstroom van vrouwen. Ze hebben zich verbonden aan de Charter Talent naar de Top. In april bleek dat de top van deze bedrijven inmiddels voor 18,4 procent uit vrouwen bestaat, een toename van 1,7 procent in vergelijking met 2009.

 

30 procent quotum

Vorig jaar kwam de PvdA met een voorstel dat de top van de grote bedrijven voor 30 procent uit vrouwen moet bestaan. Bedrijven waar dit niet lukt, moeten zich verantwoorden en met een verbeterplan komen. Het wetsvoorstel ligt nog bij de Eerste Kamer.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.