Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Medewerkers die informatie delen leveren geld op

Wanneer bedrijven hun veranderende personeelsbestand de beschikking geven over middelen om informatie te delen, zullen zij minder klanten en inkomsten verliezen. Daarnaast zal het aantal ‘informatiewerkers’, de zogenaamde iWorkers, binnen Europese bedrijven de komende vijf jaar sterk toenemen, zo blijkt uit onderzoek van Ricoh.

Ricoh omschrijft iWorkers als ‘betrouwbare en zeer bekwame werknemers die dag en nacht toegang hebben tot en gebruik maken van alle benodigde informatie om te voldoen aan de behoeften van het bedrijf en zijn klanten’. Aan de online enquête deden 735 senior managers en IT-leidinggevenden mee.  Momenteel omschrijft 4 procent van alle Europese leidinggevenden een meerderheid van hun personeel als iWorker.

Uitdagingen overwinnen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er eerst bepaalde uitdagingen overwonnen moeten worden voordat Europese bedrijven meer iWorkers aan zich binden. De meerderheid van de ondervraagden geeft aan het noodzakelijk te vinden om bestaande processen te vernieuwen, zodat werknemers gemakkelijker toegang hebben tot bedrijfskritische informatie. Bijna drie kwart gelooft dat de ontwikkeling van hun bedrijf wordt tegengehouden doordat documenten niet vanaf iedere gewenste locatie, mobiel of op kantoor, bereikbaar zijn.

Twee derde beweert dat ongeschikte zoekfuncties hun werknemers ervan weerhouden om benodigde informatie te vinden om het bedrijf te helpen ontwikkelen. Daarnaast zegt 62 procent dat onsamenhangende informatiesilo’s het delen van informatie in de weg staan.

4 stappen

Europese business leaders benadrukken de belangrijkste stappen die nu gezet moeten worden om de versnelde ontwikkeling van iWorker waar te maken:

  1. Het gebruik maken van middelen waardoor samenwerking en het delen van kennis op verschillende locaties mogelijk wordt gemaakt.
  2. Het optimaliseren van bedrijfsprocessen, waarbij de manier waarop medewerkers werken wordt herzien.
  3. Ervoor zorgen dat werknemers zoveel mogelijk voordeel halen uit technologie en de overstap naar de cloud maken.
  4. Digitalisering van papieren documenten, zodat bedrijfskritische informatie uit heden en verleden beter toegankelijk is, waardoor geïnformeerde besluitvorming eenvoudiger wordt.

Dergelijke maatregelen leveren veel voordelen op voor bedrijven. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat bij bedrijven met meer dan 35 procent kenniswerkers het rendement per werknemer gemiddeld drie keer hoger ligt dan bij bedrijven met 20 procent of minder kenniswerkers.

 

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.