Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Kosten leasewagenpark onbekend voor organisaties

Meer dan één derde van leaseauto’s in Nederland wordt minder dan één keer per week gebruikt voor zakelijk vervoer. Maar liefst 13 procent van de Nederlandse leaseauto’s wordt helemaal niet gebruikt voor zakelijke afspraken, maar alleen voor woon-werkverkeer, zo blijkt uit onderzoek van Athlon Car Lease.

Uit het onderzoek – onder 1.084 werkende Nederlanders – blijkt ook dat organisaties niet weten wat zij in totaal kwijt zijn aan leaseauto’s en andere mobiliteitsvoorzieningen.

Standaardvoorwaarde

Een leaseauto behoort tegenwoordig bij een groot deel van de Nederlandse organisaties tot de standaard arbeidsvoorwaarden voor bepaalde functies. Uit het onderzoek blijkt echter dat leaseauto’s lang niet altijd efficiënt worden ingezet. Daarnaast geeft een kwart van de ondervraagden aan dat de mobiliteitsregeling in hun organisatie oneerlijk is verdeeld. Eén op de vijf zegt de auto te laten staan, wanneer het alternatief sneller is.

Andere mobiliteitsregeling

Marchel Koops van Athlon Car Lease: ‘‘Het is duidelijk dat organisaties een andere kijk op mobiliteit moeten krijgen. Dat begint met het aanbieden van andere, flexibele vervoersoplossingen en het functioneler inzetten van leaseauto's. Een deel van de medewerkers blijkt ervoor open te staan om hun leaseauto in te ruilen. Een elektrische scooter gecombineerd met een poolauto voor zakelijke afspraken kan een goedkopere oplossing zijn. Voorwaarde is dat er per medewerker een analyse van eisen en gebruik komt. Niet zomaar alle leaseauto's de deur uit, maar kiezen voor de slimste oplossing.’’

Kosten

Uit een rondgang van de leasemaatschappij – onder 120 Nederlandse CFO’s – blijkt dat veel organisaties niet weten wat de totale kosten van hun mobiliteit zijn. Hierdoor laten organisaties op jaarbasis duizenden euro’s liggen. De kosten zijn vaak verspreid onder verschillende posten van diverse afdelingen, waardoor er geld blijft liggen. Koops: ‘‘Een overzicht van alle mobiliteitskosten binnen een organisatie is essentieel om te bepalen of de inzet van middelen slimmer kan. Een parkeerplaats vol met leaseauto's die men alleen gebruikt voor woon-werkverkeer is weggegooid geld.’’

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.