Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Jongere generatie heeft niet altijd beter werkvermogen

Jongere werknemers van de Y-generatie komen minder goed uit de bus dan hun tien jaar oudere collega’s wanneer bij het vaststellen van het werkvermogen ook specifieke vragen over stress gevraagd worden.

Beeld Jongere generatie heeft niet altijd beter werkvermogen

Normaal wordt bij het meten van werkvermogen gebruik gemaakt van een vragenlijst die voor dat doel is ontwikkeld: de Work Ability Index (WAI). Hiermee wordt een schatting gemaakt naar het vermogen van werknemers: zijn deze in staat te voldoen aan de eisen van hun werk of is er een risico dat ze uitvallen?

 

Meer uitputting en overbelasting

Volgens onderzoeksbureau SKB is het beter om werkvermogen vast te stellen door naast de WAI ook specifieke vragen te stellen over stress. Door dit te doen blijkt de Y-generatie niet langer als beste uit de bus te komen: zij blijken vrij veel te maken te hebben met uitputting en overbelasting. Wanneer dit meegerekend wordt is het werkvermogen van de jongere generatie slechter dan dat van hun tien jaar oudere collega’s.

 

Hogere herstelbehoefte

Uit onderzoek van SKB blijkt dat werknemers van de Y-generatie een hogere herstelbehoefte heeft dan 35-44-jarigen. Dit duidt volgens hen op een hoger risico op een burnout. Andere gevolgen van een hoge herstelbehoefte zijn een verhoogde kans op ziekte en ongevallen en verminderde creativiteit.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.