Logo
  • Nieuws
  • 13 juni 2013
  • mr. Marie-Lotte Goosen, Boontje Advocaten, goosen

Aansprakelijkheid werknemer voor schade aan werkgever

Een werkgever die zich bezig houdt met het verkopen van auto’s en motoren heeft een oud werknemer gedagvaard voor de kantonrechter omdat deze werknemer de boekhouding zou hebben gemanipuleerd.

Beeld Aansprakelijkheid werknemer voor schade aan werkgever

Dit zou blijken uit het feit dat de werknemer door meerdere valse boekingen tekorten heeft geprobeerd te verbergen, maar ook uit de strafrechtelijke veroordeling van de werknemer wegens valsheid in geschrifte.
Bovendien verwijt de werkgever de werknemer dat hij de tekorten niet heeft gemeld bij de directie, terwijl dit van hem, als eindverantwoordelijke voor de financiële administratie, wel verwacht had mogen worden.

Niet voldaan aan verplichtingen arbeidsovereenkomst


De kantonrechter heeft in eerste aanleg vastgesteld dat de werknemer inderdaad opzettelijk de boekhouding heeft gemanipuleerd en dat de schade die werkgever hierdoor lijdt een rechtsreeks gevolg is van het feit dat de werknemer niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen op grond van zijn arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 75.129,42. De werknemer heeft hiertegen hoger beroep ingesteld.

Beoordeling Hof


Het hof komt ook tot het oordeel dat de werknemer met de cijfers in de boekhouding heeft geknoeid en het ‘kloppend’ maken van de kasadministratie opzettelijk heeft gedaan, terwijl hij bekend was met de tekorten. De werknemer wordt verder aangerekend dat hij de directie niet op de hoogte heeft gesteld van de tekorten. De werknemer is zich - onmiddellijk voorafgaand aan het verrichten van de boekingen die niet overeenkwamen met de werkelijke situatie - bewust geweest van het roekeloze karakter van zijn gedragingen, hetgeen mogelijk schade zou kunnen opleveren voor zijn werkgever. Het hof acht de werknemer dan ook aansprakelijk voor de door de werkgever (of derden) geleden schade.

Naar het oordeel van het hof rust de bewijslast ter zake van (de schade ten gevolge van) het kastekort en de omvang daarvan bij de werkgever. Vanwege onduidelijkheden over de boekingen, wordt de werkgever in staat gesteld nader bewijs te leveren.

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 8 mei 2013, LJN: CA0882

Tip

Een werknemer die bij de uitvoering van zijn werkzaamheden schade toebrengt aan de werkgever is daarvoor niet aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.